Incoterms, hoe werkt dat?

mrt 10, 2022

Succes is geen toeval maar het gevolg van gemaakte Keuzes

Als u goederen naar het buitenland transporteert is het belangrijk om afspraken te maken over het vervoer van producten. Om misverstanden over wederzijdse verplichtingen te voorkomen, wordt er in de internationale handel veel gebruik gemaakt van de Incoterms 2020. Dit zijn wereldwijde afspraken over leveringsvoorwaarden.

Door naar deze voorwaarden te verwijzen weten beide partijen waar zij aan toe zijn. De Incoterms regelen namelijk de rechten en plichten van koper en verkoper. Wenst u echter dat de Incoterms 2020 van toepassing zijn, dan zult u deze wel uitdrukkelijk van toepassing moeten verklaren.

Een van onze relaties leverde altijd conform EXW (Ex Works – Af Fabriek) Den Bosch. Hij had met z’n Turkse klant afgesproken dat hij de goederen zou klaarzetten in z’n magazijn in Den Bosch en dat de klant na 100% vooruitbetaling de goederen hier kon laten ophalen voor transport naar Turkije.

Een veel voorkomende misvatting is dat onze relatie dacht dat ie alles goed geregeld had. Dit bleek niet zo te zijn. Achteraf kwam ie erachter dat betalingsvoorwaarden, garanties en contractuele zaken apart geregeld hadden moeten worden.

Een ander probleem bij levering EXW buiten de EU is dat de koper verantwoordelijk is voor de uitvoeraangifte bij de Nederlandse douane. Om het 0% Btw-tarief te kunnen toepassen dient u als verkoper aan te tonen dat de goederen ook daadwerkelijk het land hebben verlaten.

Dit is moeilijker aan te tonen bij ‘Ex Works’ als u klant de goederen zelf heeft opgehaald. Dit is niet praktisch. Bovendien moet sinds 1 oktober 2020 de exporteur die genoemd wordt in de uitvoeraangifte gevestigd zijn in de EU. De koper van buiten de EU zal dus bij EXW een andere partij, zoals een logistiek dienstverlener of douane-expediteur uit de EU, bereid moeten vinden om op te treden als exporteur voor de uitvoeraangifte.

Wilt u ook weten of u de juiste incoterms toepast? Informeer uzelf via onze gratis “juridisch spreekuur”.