wij zijn door2theWorld

wij zijn exportadviseurs

wij zijn ondernemers

wij zijn cultuurkenners

wij zijn one-stop-shop voor export

Exporteren naar Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bestaat uit zeven emiraten, waarvan Dubai en Abu Dhabi de bekendste zijn. Abu Dhabi is de hoofdstad en het grootste emiraat. De andere emiraten zijn Ajman, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah en Umm Al Quwain.

Abu Dhabi is het meest bevolkte emiraat met 38% van de VAE bevolking, gevolgd door Dubai met 30%. Dit betekent dat meer dan twee derde van de totale VAE bevolking in Abu Dhabi of Dubai woont. In tegenstelling tot Abu Dhabi heeft Dubai amper olie in de grond. Vastgoed, handel, toerisme en transport zijn hier de belangrijke sectoren. Voor Dubai zijn buitenlandse investeringen enorm belangrijk.

Beperk u niet uitsluitend tot Dubai. Zaken doen in het Emiraat, Ras Al Khaimah, kan zijn voordelen hebben. Er is minder concurrentie dan in Dubai, de markt is nog niet verzadigd en bedrijven vestigen zich er gemakkelijker en goedkoper. Dubai ligt op anderhalf uur rijden van Ras Al-Khaimah.

De regelgeving in het Emiraat, Dubai, verandert snel en regelmatig – laat u daarom goed en regelmatig informeren over de exacte stand van zaken. Neem contact op voor een persoonlijk exportadvies.

ZAKEN DOEN in Dubai en de Arabische Emiraten

De bevolking van Dubai bestaat voor maar 15 procent uit geboren en getogen Emirati. De overige 85 procent van de inwoners zijn expats, afkomstig uit India, Azië, het Westen (m.n. Verenigd Koninkrijk), andere Arabische landen of Afrika. In bijna alle gevallen is de voertaal Engels.

De onderhandelingen zullen vaak met expats gevoerd worden. Het is daarom raadzaam om u ook te verdiepen in de cultuur van uw lokale gesprekspartner.

Hoewel het er erg Westers aan toe lijkt te gaan, is de islamitische cultuur sterk aanwezig. In het land geldt islamitische wet- en regelgeving. Zo, is het onbeleefd om personen met de vinger aan te wijzen, ‘nee’ wordt als een onbeschaafd woord beschouwd, al zittend kruist u de benen beter niet en toont u de zolen van uw schoenen niet. Stiptheid van buitenlandse zakenpartners is een absolute must!.

Weet met wie u zaken doet. Bepaalde families en stammen werken niet samen. Wanneer u in zee gaat met de ene familie of stam, dan kan het zijn dat uw bedrijf zich daardoor uitsluit van overeenkomsten met de andere families. Laat u van tevoren goed informeren door een deskundige partij.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zaken doen in Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten? Neem contact op met ons, voor een persoonlijk advies.

EXPORT KANSEN in Dubai en de Arabische Emiraten

Kansrijke sectoren in de Verenigde Arabische Emiraten en Dubai zijn o.a. duurzame landbouw, voeding, energie en milieu.

Maar liefst 90% van alle voedingsproducten die in de VAE te vinden zijn, worden geïmporteerd. De aanwezigheid van heel wat expats, een drukke levensstijl en meer en meer tweeverdieners doen de vraag naar verpakte voedingswaren toenemen. Ook het gezondheidsbewustzijn groeit duidelijk, met onder meer een stijgende vraag naar gezonde en biologisch geteelde voeding. Meer weten over de export van voeding naar de Verenigde Arabische Emiraten? Neem dan contact op met ons.

Met het Energy Strategy 2050 Plan wil de VAE de bronnen voor de productie van energie diversifiëren. Er wordt 5,8 miljard dirham (1,36 miljard euro) gereserveerd voor water- en energieprojecten zoals de bouw van nieuwe dammen, een federaal waternetwerk dat Abu Dhabi en Dubai met elkaar verbindt, een zonne-energiecentrale en een ontziltingsinstallatie.

Afvalverwerking is in ontwikkeling. Gescheiden afvalstromen (glas, papier, schroot…) worden nu nog vaak geëxporteerd voor verdere verwerking en recycling. Er is een grote behoefte aan Westerse expertise op dit gebied.

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. Wij helpen u graag bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners.

Exportadvies op maat voor MKB

Door2theWorld is een one-stop-shop exportadviesbureau met meer dan 30 jaar exportervaring in diverse regio’s. Het is onze missie om bedrijven succesvoller internationaal te laten ondernemen door onze jarenlange exportkennis en ervaring te delen.

CONTRACTEN in Dubai en de Arabische Emiraten

In Dubai en de VAE wordt geen strikt onderscheid gemaakt tussen handelsagentuur en distributie/wederverkoop. Beide systemen van vertegenwoordiging worden geregeld door de ‘Commercial Agency Law’.

Als u in Dubai of in de VAE een agent of distributeur aanstelt, geldt al snel het recht van de VAE/Dubai. Dit is sowieso het geval als een ondernemer geen rechts- en forumkeuze in het contract opneemt. Maar ook als dat wel is gedaan, geldt, op enkele uitzonderingen na, het recht van VAE/Dubai.

De wetgeving in de VAE biedt de handelsagent een hoge mate van bescherming, waardoor het erg moeilijk is, zo niet onmogelijk om de samenwerking te verbreken. Dit kan vaak uitsluitend tegen een forse vergoeding.

Indien het contract met uw lokale agent geregistreerd wordt dan ontstaat automatisch exclusiviteit. Ook als u dit niet expliciet in het contract heeft vermeld.

Al deze regels hoeven u zeker niet af te schrikken om zaken te doen in Dubai. Wel is een goede juridische voorbereiding van essentieel belang. Wilt u meer informatie over contracten in de VAE?. Neem dan contact op, voor een persoonlijk advies.

BEDRIJF STARTEN in Saoedi-Arabië

Een bedrijf starten in Dubai heeft zo z’n voordelen. Het emiraat heeft een gunstig ondernemersklimaat, een strategische positie als internationale hub en natuurlijk een aantrekkelijk belastingtarief – nog steeds 0% op zowel persoonlijke als bedrijfsinkomsten. Hoewel dit laatste in juni 2023 zal veranderen en ondernemingen dan 9% van hun winst zullen moeten afdragen. Toch nog steeds flink minder dan in Nederland!

U kunt in Dubai kiezen voor de oprichting van een bedrijf op het vaste land (Mainland) of in een van de 45 Economic Free zones’ met ieder hun eigen wet- en regelgeving. Beide jurisdicties hebben hun eigen voor-en nadelen.

Sinds juni 2021 kunnen buitenlanders ook op het vasteland van Dubai een bedrijf oprichten met 100% van de aandelen in eigen handen. Let er alleen op; dit geldt alleen in Dubai. In alle andere emiraten is een lokale partner nodig die 51% van de aandelen in handen krijgt.

Het oprichten van een bedrijf in Dubai vraagt behoorlijk wat papierwerk en kleine foutjes daarin leiden tot zeer grote vertragingen en kosten. Wij hebben al diverse Nederlandse bedrijven met succes begeleidt bij de oprichting van een bedrijf in Dubai. We hebben hiervoor een stappenplan ontwikkeld om u alvast vertrouwd te maken met het proces.

Meer weten over hoe u zo effectief en efficiënt mogelijk een bedrijf opzet in Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten? Neem dan met ons contact op, voor een maatwerk advies.

JURIDISCH ADVIES in Dubai en de Arabische Emiraten

Dubai is weliswaar liberaal en tolerant, u mag echter niet uit het oog verliezen dat het een moslimland is waar de sharia (islamitisch recht) wordt toegepast. De sharia heeft betrekking op zaken als drank, gokken, seksualiteit, kledingvoorschriften, huwelijken en andere zaken. Rechtbanken in Dubai passen de sharia-wetgeving toe voor buitenlanders of niet-moslims die de wetten van Dubai overtreden.

In 2020 heeft de Verenigde Arabische Emiraten de sharia-wetgeving versoepeld. aangepast aangepast. Ongetrouwde stellen mogen voortaan samenwonen, alcohol wordt vrij verkrijgbaar, ook voor moslims.

Echter, er zijn nog steeds dingen die u in Dubai en de andere emiraten absoluut niet moet doen omdat er hoge boetes en gevangenisstraf op staan zoals o.a. openbare uitingen van affectie (zoals zoenen en strelen), drinken in het openbaar, openbare dronkenschap en ieder spoor van alcohol achter het stuur.

Het drinken van alcolhol in het emiraat Sjarjah is nog steeds verboden.

Wilt u meer informatie over juridische zaken in Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten? Neem dan contact met ons op.

ONLINE MARKETING EN E-COMMERCE

Verover de markt in Dubai!

Online marketing en e-commerce zijn erg populair in Dubai en de andere Arabische Emiraten met een omzet in 2020 van $ 3,9 miljard. Een stijging van 53% aangedreven door de digitale vraag na COVID maar ook omdat bijna 100% van de VAE bevolking toegang heeft tot internet en mobiele telefoons.

Producten die het online goed doen zijn o.a. consumentenelektronica en apparaten, mediaproducten, computers, mode-accessoires, dameskleding, cosmetica en parfums.

Populaire websites in de Verenigde Arabische Emiraten zijn de voor ons bekende spelers als Google, YouTube, Facebook en Yahoo en de lokale websites dubizzle.com en souq.com. De Indische website Manoramaonline.com is onder de Indiërs in Dubai en de VAE populair.

Hoewel e-commerce veel kansen biedt, zijn er nog voldoende uitdagingen: de voorkeur van veel consumenten voor rembours-leveringen (betaling bij aflevering), beveiligingsproblemen, onvoldoende logistiek en het gebrek aan een uniform adressysteem. Daarnaast zijn er verschillen in cultuur en consumentenprofiel.

Meer weten over e-commerce in Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten? Neem dan contact met ons op, voor een persoonlijk advies.

Hoe kunnen wij u helpen in Dubai

Onze diensten

We hebben voor u een aantal export PAKKETTEN samengesteld met een vaste prijs zodat u weet waar u aan toe bent. Hiervoor zijn ook diverse export subsidies beschikbaar!

EXPORT ERVARINGEN uit de PRAKTIJK

Bauporte had de opdracht gekregen voor het maken en monteren van op maat gemaakte entree-deuren voor het futuristische Museum of the Future. Hiervoor was de oprichting van een eigen vestiging in Dubai vereist. Door2theworld heeft ons goed geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden in Dubai. Daarna dit proces effectief en efficiënt begeleid en alle aanvragen compleet en snel ingediend zodat we in no time vanuit ons eigen kantoor in Dubai aan de slag konden. Een mooie bijkomstigheid was dat ik via Gerard alle mooie plekjes in Dubai heb leren kennen.

Karel Bouman
Directeur Bauporte Design Entrances
Amsterdam

Meer handige tips over exporteren vindt u in ons gratis e-book “Meer succes in export’.