wij zijn door2theWorld

wij zijn exportadviseurs

wij zijn ondernemers

wij zijn cultuurkenners

wij zijn one-stop-shop voor export

Exporteren naar Iran

Er lopen op dit moment sancties van Europa en de Verenigde staten tegen Iran. Laat u goed informeren of uw product of dienst naar Iran mag exporteren. Wellicht dat er een exportverbod van kracht is of dat een uitvoervergunning benodigd is. U kunt dit checken bij de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU), Het is ook raadzaam om een due diligence onderzoek uit te te voeren naar uw lokale Iraanse partner. Check altijd de lijst van Iraanse geblokkeerde personen en bedrijven. Meer informatie over de sancties vindt u in het Handboek Iran.

Ondanks de sancties biedt Iran ook volop exportkansen. In 2021 werd voor ruim 434 miljoen euro door Nederlandse bedrijven naar Iran geëxporteerd. Met meer dan 80 miljoen consumenten vormt Iran een exportmarkt met potentie. Daarnaast is de bevolking relatief jong en hoogopgeleid, veelal in Information Technology (IT) of Engineering. Dit biedt kansen voor outsourcing van IT specialisten en ingenieurs in Iran.

De modernisering van de Iraanse agrifood-sector biedt mogelijkheden voor de Nederlandse onze land- en tuinbouwsectoren – zowel voor de export van producten als slimme innovatie, kennis en expertise.

Meer weten over zakendoen en ondernemen in Iran? Neem contact op met ons

ZAKEN DOEN in Iran

Wanneer u in Iran zaken doet krijgt u onvermijdelijk te maken met het Iraanse fenomeen van ’ta’arof’: een vorm van een beleefdheidsritueel uit het oude Perzië. Wanneer u bijvoorbeeld iets koopt en u wilt afrekenen, zult u vaak merken dat de verkoper nee knikt en uw geld in eerste instantie niet wil aannemen. Het is niet dat hij uw geld niet wil. Het heeft alles te maken met beleefdheid (’ta’arof) Loop dus niet weg, maar vraag nog minstens drie keer om de prijs.

Ook als zakelijke partners u uitnodigen voor een etentje of om bij hen thuis te komen, is het gebruikelijk dat u in eerste instantie weigert. Pas na de derde keer kunt u de uitnodiging aannemen. Ta’arof leeft nog sterk onder de oudere generatie. De jongere generaties gaan er wat soepeler mee om.

Verdiep u in Perzische cultuur en geschiedenis en leer wat Perzische woorden. U zult merken dat dit door uw Iraanse zakenpartner gewaardeerd wordt.

Iran is een conservatief en islamitisch land. Daarbij hoort Islamitische kleding. Vrouwen moeten in het openbaar een hoofddoek dragen. Deze mag van licht materiaal en in iedere kleur zijn. Het beste is een lange wijde broek te dragen met daarboven een loszittende jas of blouse tot halverwege de dijen. Make-up is geen probleem. Mannen dragen meestal een pak.

Wilt u meer weten over de Iraanse zakencultuur? Neem dan contact op met ons.

EXPORT KANSEN in Iran

Door sancties hebben veel sectoren te maken met achterstallig onderhoud waarbij er veel vraag is naar naar innovatie en efficiëntere methodes. De sectoren waar veel kansen liggen zijn o.a. kassenbouw, agro en food, infrastructuur, logistiek en watermanagement.

De modernisering van de Iraanse agrifood-sector biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in de land- en tuinbouwsectoren – zowel voor de export van producten als slimme innovatie, kennis en expertise.

Voedselzekerheid is topprioriteit en daarvoor is verhoging van de productiviteit en de ontwikkeling naar een meer moderne landbouw van belang. Op vele terreinen zijn investeringen in de Iraanse agrarische sectoren nodig. Daarnaast wil de overheid de verdeling van grond, water en andere productiemiddelen wijzigen t.b.v. een productiever gebruik.

Gelet op de verbetering van de brede infrastructuur, die nodig is voor de ambitieuze modernisering van de Iraanse economie, en de specifieke kennis en expertise van Nederlandse bedrijven op het gebied van (lucht)havens, wegen, openbaar vervoer en maritiem offshore, liggen er ook in deze sector goede kansen.

Exporteren naar en zaken doen in Iran vergt een goede voorbereiding en kennis van en ervaring met ondernemen in Iran. Met een juiste voorbereiding en gedegen kennis kunt u op een betrouwbare manier zaken doen. Wij helpen u graag! Neem contact op voor een exportadvies op maat.

Exportadvies op maat voor MKB

Door2theWorld is een one-stop-shop exportadviesbureau met meer dan 30 jaar exportervaring in diverse regio’s. Het is onze missie om bedrijven succesvoller internationaal te laten ondernemen door onze jarenlange exportkennis en ervaring te delen.

CONTRACTEN in Iran

Iran is het land van de ‘Middle-men’. Dat maakt het zakendoen in Iran er niet eenvoudiger om. Er zijn in Europa (en Dubai) veel ‘Middle-men’ die hun diensten aanbieden. Ga niet met de eerste de beste in zee die interesse toont in uw product of dienst. Ga zorgvuldig op zoek naar degene die het best bij uw bedrijf past, die uw taal spreekt en die uw belangen in Iran het best kan vertegenwoordigen. Maak vervolgens duidelijke financiële afspraken en leg deze schriftelijk vast.

Iran kent geen speciale wetgeving voor agenten contracten maar valt onder de algemene bepalingen van het civiele recht. Het staat partijen vrij om afspraken met elkaar te maken (‘freedom of contract’) zolang deze niet in strijd zijn met wettelijke regels. Dit kan mondeling maar, bij voorkeur, schriftelijk. We hebben voor u een checklist opgesteld van zaken die zeker niet mogen ontbreken in een contract met uw Iraanse zakenpartner.

Let wel op alle contracten die zijn afgesloten in Iran en waar de prestatie in Iran plaatsvindt is Iraans recht van toepassing, ongeacht welke afspraken u hierover maakt met uw Iraanse zakenpartner.

Wij kunnen u makkelijk vanuit Nederland adviseren en ondersteunen zodat u met zekerheid de Iraanse markt met succes kunt betreden. Wij spreken Farsi en hebben een goed netwerk in Iran. We helpen u graag verder in Iran! Neem contact op met ons voor een exportadvies op maat.

BEDRIJF STARTEN in Iran

Sinds 2010 kunnen buitenlanders een bedrijf starten in Iran waarbij een Iraanse partner niet vereist is en het bezit van100% van de aandelen in buitenlandse handen is toegestaan. Er zijn een aantal Iraanse rechtsvormen waarbij de ‘Sherkat ba Masouliyat Mahdoud’, de meest gebruikelijke is. Deze is qua rechtsvorm (beperkte aansprakelijkheid) vergelijkbaar met de Nederlandse BV. Iran kent een aantal Free Trade zones” en ‘Special Economic zones’ met bepaalde fiscale en juridische voordelen.

Een andere optie is een joint venture (samenwerkingsverband) met een Iraanse partner waarbij slecht 49% van de aandelen in buitenlandse handen mag zijn. Het vinden van een betrouwbare partner met de juiste achtergrond in Iran is echter geen eenvoudige zaak. Het vergt veel geduld, doorzettingsvermogen en een goede kennis van de Iraanse markt en cultuur.

Het wordt ten zeerste aangeraden om een exportadviseur in arm te nemen met kennis van zaken in Iran die voor u allereerst de fiscale en juridische voor- en nadelen op een rijtje kan zetten met betrekking tot het starten van een bedrijf in Iran of het aangaan van een samenwerking met een Iraanse partner. Wij helpen u graag hierbij. Wij kunnen voor u ook de registratie en de benodigde vergunningen in Iran regelen of het vinden van een geschikte bedrijfsruimte voor uw onderneming. Neem contact op met ons voor een advies op maat.

JURIDISCH ADVIES in Iran

Het grootste struikelblok in zakendoen met Iran zit in het internationale betalingsverkeer. De Iraanse financiële instellingen hebben geen toegang meer tot het Swift-systeem, het informaticaplatform dat de ruggengraat vormt van de wereldwijde geldstromen. Hierdoor zijn betalingen van en naar Iran bijna onmogelijk.

Daarnaast nemen Europese banken maatregelen tegen witwassen, corruptie en financiering van terrorisme. Iraanse banken nemen minder van zulke maatregelen. Daarom vinden Europese banken betalingen naar of uit Iran risicovol en willen deze meestal niet verwerken.

De meeste Iraanse bedrijven kennen echter intussen de achterpoortjes: ze kopen Europese goederen aan via een Duitse, Italiaanse of Oost-Europese dochteronderneming. Een andere uitweg bieden internationale wisselkantoren, meestal vanuit Dubai of Abu Dhabi.

Daarnaast wordt in Iran in toenemende mate cryptovaluta gebruikt voor internationale handelstransacties.

Wilt u meer weten hoe wij u kunnen helpen met exporteren naar of ondernemen in Iran? Neem contact op met ons, voor een persoonlijk exportadvies.

ONLINE MARKETING EN E-COMMERCE

Verover de Iraanse markt!

Iran is met meer dan 85 miljoen inwoners, waarvan 70% onder de 30 jaar is, een veelbelovende e-commerce markt. Er is veel vraag naar Westerse producten. De Iranïers met koopkracht bevinden zich voornamelijk in Teheran, Karaj, Esfahan, Shiraz, Tabriz en Mashad. De grootse belemmering op dit moment voor e-commerce is echter het internationale betalingsverkeer.

WhatsApp en Telegram behoren tot de populairste apps voor Iraniërs met elk meer dan 47 miljoen gebruikers in het land. Het merendeel van de zakenmensen in Iran gebruikt een van deze apps om te communiceren, informatie uit te wisselen of om nieuws en ontwikkelingen te volgen. Instagram is met 44 miljoen gebruikers de populairste sociale media app, vooral onder bedrijven om hun producten en diensten te promoten.

Facebook en Linkedin volgen op aanzienlijke afstand met elk meer dan 2 miljoen gebruikers. Terwijl Facebook zijn aantrekkingskracht onder Iraniërs verliest, wordt verwacht dat Linkedin in de toekomst meer populariteit krijgt naarmate de online handel groeit.

Let wel: Iraniërs zijn geen Arabieren en spreken geen Arabisch. Ze hebben een eigen taal het Farsi en een eigen cultuur. Maak niet de fout dat u met uw Arabische website de Iraanse markt opgaat.

De basis echter voor elke online marketingstrategie is inzicht in de specifieke cultuur van Iran en het Iraanse consumentenprofiel. Heeft u vragen over online marketing en e-commerce in Iran? Neem dan contact op met ons.

Hoe kunnen wij u helpen in Iran

Onze diensten

We hebben voor u een aantal export PAKKETTEN samengesteld met een vaste prijs zodat u weet waar u aan toe bent. Hiervoor zijn ook diverse export subsidies beschikbaar!

EXPORT ERVARINGEN uit de PRAKTIJK

Ellie van der Aa is mede-oprichterster van Door2theWorld. Ze is al meer dan 30 jaar als onderneemster actief in Iran. Ze spreekt Farsi , begrijpt de cultuur en beschikt over een uitgebreid netwerk in Iran.

Zo heeft ze in Iran een kantoor opgezet in de toeristensector, heeft reizen en zakelijke missies begeleidt, marktonderzoek verricht in de agro- en tuinbouw en tal van MKB bedrijven begeleidt bij hun marktentree in Iran: van kunstgras, voedingssupplementen en koemonitoringssystemen tot en met logistieke dienstverlening, kassenbouw & recycling, medische hulpmiddelen en afvalverwerking.

Ellie vertelt, ‘overal waar ik kom in Iran wordt ik altijd hartelijk en gastvrij ontvangen. ‘Overal hoor je “Xosh amadid!’ (Welkom!), ‘Where are you from?’ Je wordt altijd uitgenodigd voor een etenje of ‘chai’ (thee).

Ik heb als vrouw alleen door heel Iran gereisd van Tehran, Qum en Esfahan naar o.a. Mashad, Tabriz, Shiraaz, Yazd en Tabriz. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld, ook niet toen ik met een groep Iraanse vrienden op bedevaart ben geweest naar het sji’itische Kerbelaa in Irak. Een unieke belevenis waarover ik in onze blogs graag wat meer vertel.

Ik deel graag mijn ervaringen in Iran met u en wil u graag laten kennis maken met ‘mijn’ Iran. Het Iran en de Iraniërs zoals ik die heb ervaren de afgelopen dertig jaar