wij zijn door2theWorld

wij zijn exportadviseurs

wij zijn ondernemers

wij zijn cultuurkenners

wij zijn one-stop-shop voor export

Exporteren naar Qatar

Als organisator van WK 2022 heeft het emiraat Qatar een kolossaal project op poten gezet voor de modernisering van zijn sport-, hotel- en transportinfrastructuur. Behalve de olie- en gasinkomsten die voor de huidige welvaart hebben gezorgd, biedt het land nog een enorm potentieel aan diversificatie, waarvoor investeringen in opleiding, research en development nodig zijn. MetNational Vision 2030 wil Qatar overschakelen van een economie die leunt op olie en gas naar een economie waarin kennis en knowhow centraal staan.

ZAKEN DOEN in Qatar

Status en rijkdom zijn zeer belangrijk in de Qatar. Dit wordt weerspiegeld in de typisch hiërarchische structuur van de bedrijven. Meestal worden beslissingen genomen door senior management en lagere personeelsleden krijgen vervolgens duidelijke instructies. Het duurt soms langer dan in andere landen vooraleer een beslissing is genomen.

Vergaderingen kunnen nogal chaotisch verlopen en duren vaak lang. Er is niet altijd een vaste agenda, onderbrekingen door telefoongesprekken of andere bezoekers zijn gebruikelijk. Lang onderhandelen met een gezonde portie geduld, kan tot zeer productieve resultaten leiden. Mondelinge afspraken worden in Qatar zeer ernstig genomen. Zorg er dus voor dat u kunt waarmaken wat u belooft.

Arabisch is de belangrijkste taal van Qatar, maar Engels is de commerciële taal. U maakt een goede indruk als u een paar zinnen Arabisch kent, zelfs als uw contactpersonen goed Engels spreken.

Wilt u meer weten over de Arabische cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Qatar? Neem contact op met ons, voor een persoonlijk advies.

EXPORT KANSEN in Qatar

Qatar heeft de ambitie om een wereldwijd erkende ‘sports hub’ te worden door de aanwezigheid van state-of-the-art sportvoorzieningen en de ervaring met de organisatie van sportmanifestaties en -wedstrijden op topniveau zoals o.a. de organisatie van de Wereldbeker Voetbal in 2022.

Er wordt tot 2026 nog zo’n 4 miljard euro geïnvesteerd in infrastructurele projecten waaronder afwateringsprojecten, wegen, ziekenhuizen, de internationale luchthaven van Doha en ‘The Friendship bridge’ tussen Bahrein en Qatar. Het beurs Project Qatar is de belangrijkste beurs in het land voor alles wat te maken heeft met de bouwsector. Relevant voor de hele regio is de jaarlijkse beurs The Big 5′ in Dubai.

Alternatieve energie wint ook aan belang in Qatar. Daarbij wordt vooral gefocust op zon, wind en nucleaire energie, maar de meeste projecten bevinden zich nog in de beginfase.

Zoals de meeste welvarende landen produceert Qatar grote hoeveelheden afval, meer dan 4000 ton per dag. Qatar gaat zich concentreren op recycling en afvalvermindering door onder meer het omzetten van afval tot energie.

Heeft u vragen over het zakendoen in Qatar? Of bent u op zoek naar zakenpartners in een andere sector? Neem dan contact op met ons, voor een persoonlijk export advies.

Exportadvies op maat voor MKB

Door2theWorld is een one-stop-shop exportadviesbureau met meer dan 30 jaar exportervaring in diverse regio’s. Het is onze missie om bedrijven succesvoller internationaal te laten ondernemen door onze jarenlange exportkennis en ervaring te delen.

CONTRACTEN in Qatar

Het gebruik van een lokale agent is in Qater niet verplicht. Het is echter wel aan te raden. Het is in de praktijk bijna onmogelijk iets te verkopen zonder een lokale partner die de marketing, de aftersales, de administratieve en douaneformaliteiten en de financiering (L/C) voor zijn rekening neemt.

Als u met een agent gaat samenwerken dan zijn er een aantal zaken waar u op dient te letten. Uitsluitend een Qatari kan als agent handelen in Qatar. U bent gebonden aan de voorwaarde van exclusiviteit. Uw agent echter niet! Dit betekent dat u maar met één agent in Qatar zaken kunt doen, terwijl uw agent wel verschillende bedrijven kan vertegenwoordigen. U doet er dan ook goed aan om vooraf uw agent goed te checken en er op te letten dat hij ook niet één van uw concurrenten vertegenwoordigt.

Het werken met een agent is extra aan te raden als u wilt deelnemen aan aanbestedingen door de overheid (in Qatar is dit de grootste eindgebruiker!) Deze aanbestedingen gaan via een tendersysteem meestal begeleid door Het Central Tenders Committee (CTC) van het ministerie van Financiën .Voor grote projecten verloopt het proces in meerdere rondes, met eerst een technische en dan pas commerciële selectie.

Een goede juridische voorbereiding en begrip van de lokale manier van werken zijn essentieel voor uw succes. Meer informatie over zaken doen in Qatar? Neem dan contact op, voor een persoonlijk advies.

BEDRIJF STARTEN in Qatar

De meest eenvoudige optie voor het vestigen van een bedrijf in Qatar is de “Limited Liability Company’ (LLC) te vergelijken met de Nederlandse BV. Let wel een LLC is niet toegestaan voor bepaalde sectoren zoals banken, verzekerings- en investeringsbedrijven. Een LLC kan worden opgericht door 2 of meer aandeelhouders die persoonlijk en gezamenlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de LLC. Er is geen minimum aandelen kapitaal vereist.

Voor de oprichting van een LLC geldt als regel dat er een samenwerkingsverband vereist is met een Qatari, die minstens 51% van de aandelen in handen heeft. Voor sommige sectoren echter is het wel toegestaan dat het volledige kapitaal in buitenlandse handen is zoals bijvoorbeeld toerisme, IT, technische advies, cultureel, sport en entertainment e.d.

Een volledige lijst van bedrijven waarvan 100% buitenlands eigendom is toegestaan. Let wel: voor de vestiging van een op de lijst vermeld bedrijf heeft u toestemming nodig van het Ministry of Finance, Economy and Trade in Qatar.

Daarnaast bestaan in Qatar een aantal ‘Free zones’ waar de verplichting, om een Qatari partner te hebben, niet geldt. Concreet gaat het om Qatar Financial Center, Education City, Qatar Science & Technology Park.

Meer weten over exporteren, zakendoen en ondernemen in Qatar? Neem dan contact op met ons, voor een persoonlijk advies.

JURIDISCH ADVIES in Qatar

Het starten van een rechtszaak in Qater is tijdrovend, kostbaar en een stressvol project voor alle betrokkenen. Voorkomen is beter dan genezen.’ Dit is dan ook het beste juridisch advies dat wij u kunnen geven als u zaken doet in Qatar en andere landen van het Midden Oosten.

we geven u graag wat handvaten mee hoe u zich het beste kunt voorbereiden op een gerechtelijk geschil of, nog beter, hoe u dit kunt vermijden.

  • Tip 1 Weet met wie u zaken doet!
  • Tip 2 Zorg voor een goed opgesteld contract en dat u alle clausules begrijpt.
  • Tip 3 Zorg ervoor dat u (contract)dossier op orde is (contractmanagement)
  • Tip 4 Zorg voor de nodige garanties.

Als u zaken gaat doen in Qatar is het dan ook van essentieel belang dat u zich juridisch goed voorbereidt. “By failing to prepare, you are preparing to fail” Benjamin Franklin. Meer handige tips over exporteren vindt u in ons gratis e-book “Meer succes in export’.

Wilt u meer weten hoe wij u kunnen helpen met juridische zaken in Qatar? Neem contact op met ons, voor een persoonlijk exportadvies.

ONLINE MARKETING EN E-COMMERCE

Verover de markt in Qatar!

Qatar heeft het hoogste BNP per hoofd van de bevolking in de regio ($ 50,805,5 in 2020). De enorme rijkdom van Qatar maakt het een lucratieve markt voor online bedrijven en digitale marketing.

Met meer dan 2,88 miljoen internetgebruikers, ongeveer 99% van de totale bevolking, kent Qatar een hoge mate van internetpenetratie. De meest populaire sites zijn Google, YouTube, Facebook, Whatsapp, Netflix en Twitter. Veel bezochte regionale sites zijn o.a. qu.edu.qa, google.com.qa, Qatarliving.com, Moi.gov.qa en Qatarairways.com.

In Qatar spreekt men het Golf-dialect, vergelijkbaar met dat van Saoedi-Arabië en de Emiraten. Het merendeel van de websites zijn echter geschreven in het Modern Standaard Arabisch (MSA) en kunnen door Arabische sprekers over de hele wereld worden gelezen. Sommige websites beginnen echter steeds meer het Golf-dialect te gebruiken om zo een ​​groter Golf -publiek aan te trekken. Alhoewel Engels de zakelijke voertaal is, geven de meeste Qataris de voorkeur aan een website in het Arabisch. Een goed geschreven website in het Arabisch met de juiste Arabische zoekwoorden is dus essentieel om Qataris aan te trekken.

De basis echter voor elke online marketingstrategie is inzicht in de specifieke cultuur van Qatar en het consumentenprofiel. Heeft u vragen over online marketing en e-commerce in Qatar? Neem dan contact op met ons.

Hoe kunnen wij u helpen in Qatar

Onze diensten

We hebben voor u een aantal export PAKKETTEN samengesteld met een vaste prijs zodat u weet waar u aan toe bent. Hiervoor zijn ook diverse export subsidies beschikbaar!

EXPORT ERVARINGEN uit de PRAKTIJK

Als u mee wilt doen aan een aanbesteding in Qatar is het raadzaam dat u eerst nagaat of de aanvraag ook daadwerkelijk afkomstig is van de Qatari overheid. We horen nogal eens verhalen van klanten die benaderd worden door bedrijven die beweren adviseur te zijn van het Supreme Committee for Delivery and Legacy (SC) of een andere Qatari overheidsinstantie. Kort nadat u dan een aanbieding heeft verzonden, ontvangt u de bevestiging dat de opdracht aan u gegund gaat worden. Echter, u dient dan nog wel even de $ 10.000,00 aanbestedingsvergoeding en inschrijvingsgeld van over te maken om door te kunnen gaan.

In Qatar word gewerkt met standaardcontracten. De benodigde kwalificaties voor het proces en het verloop worden in de tenderdocumenten omschreven. Voor grote projecten verloopt het proces in meerdere rondes met eerst een technische en dan pas een commerciële selectie.

Deelname aan internationale aanbestedingen is tijdrovend. U krijgt te maken met een vreemde cultuur en andere wet- en regelgeving. Naast het leveren van een goed plan van aanpak dient u ook aan allerlei juridische en financiële eisen te voldoen. Het is niet altijd mogelijk om medewerkers hiervoor vrij te maken. Wij helpen u graag hierbij en kunnen het hele tenderproces in Qatar voor u begeleiden. Neem contact op met ons, voor een persoonlijk advies.