wij zijn door2theWorld

wij zijn exportadviseurs

wij zijn ondernemers

wij zijn cultuurkenners

wij zijn one-stop-shop voor export

Exporteren naar Koeweit

Anders dan Qatar, Dubai en Abu Dhabi, is Koeweit voor veel westerse bedrijven nog onontgonnen terrein. Dit geldt zeker voor bedrijven met innovatieve producten. De Koeweiti’s staan in de regio bekend als trendsetters en ‘early adapters’. De nieuwste trends zijn eerst te zien in Koeweit, daarna pas volgen de andere GCC landen.

De lokale markt wordt overspoeld door allerlei producten. De concurrentie is dus stevig. Houd er rekening mee dat een Koeweiti uw concurrenten zeer goed kent. U zult uw concurrenten dus even goed moeten kennen om hem te bewijzen dat u beter bent. De Europese kwaliteit wordt gewaardeerd, maar prijs zal een belangrijke factor blijken tijdens de onderhandelingen.

ZAKEN DOEN in Koeweit

In Koeweit is een goede persoonlijke relatie essentieel om succesvol zaken te kunnen doen. Zo heeft het weinig zin om een email te sturen. Emails van onbekende personen worden amper of zelfs niet beantwoord. Hét communicatie-instrument bij uitstek is WhatsApp.

Arabisch is de officiële taal, terwijl Engels de commerciële voertaal is. U zult vaak in eerste instantie zaken doen met niet-Arabischtalige expats. Zorg in elk geval voor visitekaartjes, brochures, website e.d. in het Engels.

Besef dat een eerste vergadering bedoeld is om contact te leggen en zal meestal niet tot een verkoop leiden. De commerciële opvolging is daarom van essentieel belang. Probeer daarbij niet teveel aan te dringen, maar voorkom ook dat men u vergeet. Laat daarom iets van u horen bij speciale gelegenheden zoals feestdagen, beurzen of nieuwe producten.

Wilt u meer weten over de Arabische cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Koeweit? Neem contact op met ons, voor een persoonlijk advies

EXPORT KANSEN in Koeweit

Koeweit is de vierde belangrijkste projectmarkt in de GCC, na Saudi-Arabië, de VAE en Qatar. Een aantal megaprojecten, die momenteel in ontwikkeling zijn o.a. de GCC spoorlijn, Madinat al Hareer (City of Silk), de toeristische ontwikkeling van een vijftal Koeweiti eilanden (Bubiyan, Warba , Failaka, Maskan en Aouha) en de bouw van van een gloednieuwe stad, Sabah al- Ahmed City, op ca 50 km afstand van Koeweit city,

Aandacht voor het milieu wordt meer en meer een speerpunt voor de overheid. De vraag naar innovatieve oplossingen voor water- en afvalmanagement is groot.

In de ‘New Kuwait Vision 2035 neemt de ontwikkeling van ICT een belangrijke plaats in om het land (en vooral de publieke sector) te moderniseren. Ook is er grote aandacht voor cybersecurity. Innovatieve IT-toepassingen in welke sector dan ook, kunnen in Koeweit een afzetmarkt vinden.

Heeft u vragen over het zakendoen in Koeweit? Of bent u op zoek naar zakenpartners in een andere sector? Neem dan contact op met ons, voor een persoonlijk export advies.

Exportadvies op maat voor MKB

Door2theWorld is een one-stop-shop exportadviesbureau met meer dan 30 jaar exportervaring in diverse regio’s. Het is onze missie om bedrijven succesvoller internationaal te laten ondernemen door onze jarenlange exportkennis en ervaring te delen.

CONTRACTEN in Koeweit

Als u in Koeweit commerciële activiteiten gaat verrichten is een agent verplicht. Uitsluitend Koeweiti burgers of bedrijven kunnen als agent optreden. Deze dient als agent geregistreerd te zijn. Let wel deze registratie brengt ook met zich mee dat de agent wettelijk extra beschermd wordt en recht heeft op compensatie bij het beëindigen van de overeenkomst.

Zorg ervoor dat de overeenkomst met uw agent zeker de volgende zaken bevat:

minimale jaarlijkse doelstellingen (volume, verkoop, bestellingen e.d), een proefperiode (2 tot 3 jaar), en een opzeggingsclausule.

Het is In Koeweit moeilijk om informatie te vinden over bedrijven, omzet, verliezen en winsten. Banken mogen geen informatie vrijgeven over hun klanten.. De enige manier om informatie te verkrijgen over de bedrijven is om het advies te vragen van anderen of referenties te vragen.

Koeweit heeft veel te bieden, maar het zaken doen is ook complex. Een goede voorbereiding en begrip van de lokale manier van werken zijn essentieel voor uw succes.

Meer informatie over exporteren naar Koeweit? Neem dan contact op, voor een persoonlijk advies.

BEDRIJF STARTEN in Koeweit

De eenvoudigste manier van zakendoen in Koeweit is middels een zogenaamde ‘With Limited Liability ‘(WLL), te vergelijken met een Nederlandse BV. De WWL heeft 2 tot 50 aandeelhouders. In beginsel moet tenminste 51% van de aandelen in handen van een Koeweiti zijn, maar hierop zijn uitzonderingen mogelijk.

Onder bepaalde voorwaarden kunnen buitenlandse investeerders een onderneming oprichten, mits goedkeuring van de ‘Kuwait Direct Investment Promotion Authority’ (KDIPA). Na goedkeuring kunnen buitenlandse investeerders van maximaal 100% buitenlands eigendom genieten, alsook een belastingvrijstelling tot 10 jaar en een vrijstelling van douanerechten op geïmporteerde goederen krijgen.

In Koeweit bestaat, net als in de meeste andere GCC landen, een Free Trade Zone waar buitenlandse ondernemers in bepaalde sectoren in theorie belastingvrij kunnen ondernemen. Vergunningen voor deze Zone zijn echter aan veel voorwaarden onderhevig en zijn lastig te verkrijgen.

Het belastingsysteem in Koeweit is niet eenvoudig. Het is dus van belang om u goed te laten voorlichten door een adviseur.

Meer weten over exporteren, zakendoen en ondernemen in Koeweit? Neem dan contact op met ons, voor een persoonlijk advies.

JURIDISCH ADVIES in Koeweit

Het rechtssysteem in Koeweit bestaat uit een mix van Engels common law, Frans en Egyptisch burgerlijk recht en islamitisch recht. In tegenstelling tot andere Arabische staten in de GGC heeft Koeweit geen sharia-rechtbanken. Koeweit heeft een modern commerciële en civiele rechtssysteem dat aantrekkelijk is voor internationale investeerders om zaken te doen in Koeweit.

Desalniettemin is procederen in Koeweit een langdurige en kostbare zaak zonder garantie op een goede afloop. Alle rechtsprocedures worden gevoerd in het Arabisch, de officiële taal van Koeweit. Een Arabische vertaling van alle documenten (ook al het bewijsmateriaal) is hierbij vereist.

De afgelopen jaren heeft Koeweit nieuwe arbitragewetten en -centra geïntroduceerd om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan een ondernemersvriendelijk klimaat.

Als u zaken gaat doen in Koeweit is het dan ook van essentieel belang dat u zich juridisch goed voorbereidt.

Neem contact op met ons, voor een persoonlijk exportadvies.

ONLINE MARKETING EN E-COMMERCE

Verover de markt in Koeweit!

Als marketingtool – veelal voor e-commerce – wordt Instagram en tegenwoordig ook Tiktok gebruikt. Facebook is een beetje op zijn retour en over het algemeen wordt de nadruk gelegd op sociale mediakanalen die zeer visueel en weinig tekstueel of inhoudelijk zijn.

Het is niet alleen voldoende om uw website in het Arabisch te laten vertalen. Het is van essentieel belang dat u de juiste Arabische zoekwoorden gebruikt. .Als u bekend bent met de Arabische taal dan weet u dat een woord op verschillende manieren kan worden geschreven. Neem bijvoorbeeld het woord “Google” dat geschreven kan worden als “قوقل” or “غوغل” or “جوجل”. Verschillende versies van een woord kunnen verschillende zoekresultaten opleveren. Het is daarom van belang dat u in uw SEO strategie deze Arabische zoekwoorden nader onderzoekt voor een optimale ranking in de diverse zoekmachines.

De basis echter voor elke online marketingstrategie is inzicht in de specifieke cultuur van Koeweit en het consumentenprofiel. Heeft u vragen over online marketing en e-commerce in Koeweit? Neem dan contact op met ons.

Hoe kunnen wij u helpen in Koeweit

Onze diensten

We hebben voor u een aantal export PAKKETTEN samengesteld met een vaste prijs zodat u weet waar u aan toe bent. Hiervoor zijn ook diverse export subsidies beschikbaar!

EXPORT ERVARINGEN uit de PRAKTIJK

Kun je wel als westerse vrouw zaken doen in het Midden-Oosten?

Het is een van de meest gestelde vragen die Ellie krijgt over zaken doen in het Midden -Oosten. “In mijn meer dan 30 jaar lange ervaring in het Midden Oosten heb ik het altijd als een groot voordeel ervaren dat ik een vrouw ben. Als vrouw heb je namelijk toegang tot Arabische mannen en vrouwen. Hierbij komt dat ik de taal spreek en de cultuur ken. Ik heb hierdoor deuren kunnen openen die voor mannen vaak gesloten gebleven en heb vriendschappen voor het leven opgebouwd.”

Een aantal jaren geleden heb ik voor een Nederlands high-tech bedrijf een groot aanbestedingstraject in Koeweit begeleid. Koeweit is traditioneler dan Dubai maar weer minder conservatief dan Saoedi-Arabië. Abaya of hoofddoek is niet verplicht. Het is wel een islamitisch land. Op bijeenkomsten met mannen stelde ik me terughoudend op en wachtte af of ik een uitgestoken hand kreeg of niet. Vaak beantwoordde ik hun groet dan met een knikje.

“De Koeweiti zakenmensen en overheidsfunctionarissen die ik ontmoet heb waren altijd erg respectvol: vriendelijk en oprecht geïnteresseerd in mijn mening als westerse vrouw. Koeweiti weten dat westerse vrouwen werken en dat ze daarvoor naar het buitenland reizen. Ik heb me nooit ongemakkelijk of onveilig gevoeld.

Meer handige tips over exporteren vindt u in ons gratis e-book “Meer succes in export’.