FAQ

De meest gestelde vragen over export

Hieronder leest u de veelgestelde vragen over export. Zit uw vraag er niet tussen of spreekt u liever rechtstreeks met één van onze specialisten. Neem dan gerust contact op met ons op

Of bel ons op: 06 811 09 224
(Bereikbaar tijdens kantooruren)

Waarom zou ik gaan exporteren?

Met export kunt u uw afzetgebied vergroten en uw productiemiddelen efficiënter inzetten. Met meer omzet en winst tot gevolg.

Zijn er subsidies voor export?

Door2theWorld voert namens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de subsidieregeling Support International Business (SIB). Aan de hand van een vrijblijvende kennissessie bepalen wij welk subsidietraject het beste bij uw wensen past en of u hiervoor in aanmerking komt.

subsidie aanvragen

Wat is een SWOT analyse?

Een SWOT-analyse kan u helpen om alles goed op een rijtje te zetten. SWOT staat voor Strenghts, Weaknesses, Opportunities en Threats. De eerste twee punten hebben altijd betrekking op interne factoren (uw bedrijf) , de laatste twee op externe factoren (uw exportmarkt).

 

subsidie aanvragen

Hoe vindt ik mijn exportmarkt?

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt zeker voor internationaal ondernemen. De belangrijkste reden dat bedrijven er niet in slagen om hun exportplannen te realiseren ligt veelal in een gebrekkige voorbereiding of een ondoordachte keuze van de doelmarkt.

Een gedegen marktonderzoek is hierbij de sleutel tot uw succes. Wij helpen u graag hierbij.

 

Download gratis e-book

Hoe vind ik de juiste lokale partner?

Het begint met het opstellen van een profiel van uw ideale zakenpartner. Hierin schetst u een duidelijk beeld met alle criteria die u belangrijk vindt voor een succesvolle samenwerking. Ga vervolgens gericht op zoek naar die partner die het beste bij u past.

Is het handig om altijd Nederlands recht van toepassing te verklaren?

In veel rechtsstelsels buiten Europa wordt toepassing van buitenlands (Nederlands) recht en de bevoegdheid van buitenlandse (Nederlandse) rechtbanken principieel uitgesloten .

Schakel een jurist in die de voor en tegens van de betreffende rechtsstelsels op een rijtje zet zodat u wel overwogen een keuze hiervoor kunt maken.

 

Download gratis e-book

Hoe voorkom ik wanbetaling?

Vraag advies aan uw bank over de diverse internationale betalingsmogelijkheden en de risico’s hiervan zoals documentair incasso, bankgarantie, Letter of Credit e.d.

Ons belangrijkste advies om internationale betalingsrisico’s te vermijden? Weet met wie u zaken doet en op alle vlakken blijven checken. Alleen op die manier kunt u van uw buitenlandse plannen een echt succes maken.

 

Download gratis e-book

Hoe realiseer ik mijn export ambities?

Succesvol exporteren begint met een goede voorbereiding en een exportplan. Exporteren is niet iets wat u er even bij doet, wanneer u tijd heeft. Het is een beslissing die weloverwogen genomen dient te worden op basis van onderzoek en feiten.

Is mijn bedrijf exportklaar?

Voordat u aan uw buitenlandse avontuur begint is het verstandig om uw interne bedrijfsprocessen in kaart te brengen om te zien of uw bedrijf qua capaciteit, financiële middelen en personeel in staat is om aan de buitenlandse vraag te voldoen.

Waarom is een exportplan zo belangrijk?

Een exportplan helpt u systematisch een aantal zaken in kaart te brengen en op basis daarvan beslissingen te nemen.

Door het opstellen van een exportplan maakt u stap voor stap uw ideeën over export concreet.

U geeft aan wat uw doel is van het exporteren, welke kansen en bedreigingen er zijn, welke activiteiten u precies gaat ondernemen en wat de verwachte resultaten zijn.

Waar moet ik bij een contract op letten?

Allereerst dienen de gemaakte afspraken over levering en betaling duidelijk te worden vastgelegd. Daarnaast dient te worden vastgelegd welke recht van toepassing is en welke rechter bevoegd is.

Ons advies is om een contract altijd te laten checken door een jurist zodat u begrijpt waar eventuele valkuilen zitten.

 

Download gratis e-book

Wat zijn Incoterms?

Als u goederen naar het buitenland transporteert is het belangrijk om afspraken te maken over het vervoer van producten.

Om misverstanden over wederzijdse verplichtingen te voorkomen, wordt er in de internationale handel veel gebruik gemaakt van de Incoterms 2020. Dit zijn wereldwijde afspraken over leveringsvoorwaarden.

Wat kan Door2theWorld voor mij betekenen?

Door2theWorld heeft meer dan 30 jaar ervaring met internationaal ondernemen.

Wij hebben alle disciplines in huis om u bij al uw exportactiviteiten te ondersteunen: van marktverkenning en het vinden van de juiste handelspartners tot het opstellen van leveringsvoorwaarden en het opzetten van lokale vestiging.

Wij delen graag onze kennis en ervaring met u.

Neem contact met ons op