wij zijn door2theWorld

wij zijn exportadviseurs

wij zijn ondernemers

wij zijn cultuurkenners

wij zijn one-stop-shop voor export

Exporteren naar Oman

Oman, officieel het Sutanaat Oman, is strategisch gelegen aan de rand van het Arabisch schiereiland. Oman wil niet alleen van de olie export afhankelijk blijven en is daarom de laatste jaren druk bezig met het het diversifiëren van de economie.

Met een oppervlakte van ongeveer 7 keer die van Nederland en een inwoner aantal van rond de vijf miljoen is het een overwegend dun bevolkt land. De economische activiteit concentreert zich voornamelijk in hoofdstad Muscat en in mindere mate in de steden Sohar in het noordwesten en Salalah in het zuiden.

Oman is een modern en tolerant land dat z’n Arabische cultuur heeft weten te behouden.

ZAKEN DOEN in Oman

Engels is in Oman prima te gebruiken als zakelijke taal. Het is wel zinvol om wat Arabisch te leren, al is het maar een paar woorden en zinnen.

Besef wel dat met name de oudere generatie vaak geen Engels spreekt. Oman is zich pas vanaf 1970, onder leiding van de in 2020 overleden Sultan Qaboos, gaan moderniseren. U treft daarom dan ook nog veel westerse (met name Engelse) adviseurs aan op hogere functies. Het middenmanagement bestaat vaak uit Indiërs. Oman is al geruime tijd bezig om deze consultants en andere expats geleidelijk te vervangen door Omani (‘Omanisatie‘).

Weet dat wanneer een Omani ja zegt, hij bedoelt: ja, misschien, of neen. Omani willen voorkomen dat zij de ander beledigen en praten daarom vaak om

moeilijke zaken heen, brengen slecht nieuws in etappes, pogen het woord ‘nee’ te vermijden, enz.

Breng uw lokale partner niet verlegenheid. Trots is erg belangrijk in het Midden-Oosten. Als u uw gesprekspartners gezichtsverlies doet lijden, kunt u verdere onderhandelingen wel vergeten.

Wilt  meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Oman? Neem contact op met ons, voor een persoonlijk advies.

EXPORT KANSEN in Oman

In Vision 2040 geeft de Omani overheid de plannen aan voor de komende jaren gericht op diversificatie van de economie. Mede door z’n strategische ligging tussen de continenten Afrika en Azië. heeft Oman de ambitie om zich te ontwikkelen tot een nieuwe internationale logistieke hub in de regio. Er wordt dan ook fors geïnvesteerd in goede internationale verbindingen zoals een uitgebreid wegen- en spoornet, vliegvelden, havens en Free Zones .

Met een digitaal visieplan voor 2030 wil Oman de digitale dienstverlening een boost geven. Dit biedt kansen voor op technologie gebaseerde startups met een duidelijke visie en plan.

Oman wil ook een begin maken met de winning van de andere natuurlijke hulpbronnen zoals goud, zilver, nikkel, zink en andere mineralen.

Andere belangrijke sectoren zijn infrastructuur & bouw, toerisme, entertainment, gezondheidszorg, duurzame energie en watermanagement.

Heeft u vragen over het zakendoen in Oman? Of bent u op zoek naar zakenpartners in een andere sector? Neem dan contact op met ons, voor een op maat gemaakt export advies.

Exportadvies op maat voor MKB

Door2theWorld is een one-stop-shop exportadviesbureau met meer dan 30 jaar exportervaring in diverse regio’s. Het is onze missie om bedrijven succesvoller internationaal te laten ondernemen door onze jarenlange exportkennis en ervaring te delen.

CONTRACTEN in Oman

Een agent of distributeur is sinds 2014 niet meer vereist bij het zaken doen in Oman. Echter in de praktijk is het bijna onmogelijk iets te verkopen zonder een lokale partner die de verkoop en marketing voor zijn rekening neemt.

De keuze voor een agent of distributeur is in de eerste plaats een commerciële afweging, maar er zijn in Oman enkele juridische kwesties waar uw rekening mee moet houden.

De agentuurovereenkomst valt onder de Commercial Agency Law, terwijl op de distributie overeenkomst de algemene regels van het civiel recht van toepassing zijn.

De agentuurovereenkomst is alleen rechtsgeldig als deze geregistreerd is. Registratie is bij een distributieovereenkomst niet nodig.

Al deze regels hoeven u zeker niet af te schrikken om zaken te doen in Oman. Wel is een goede juridische voorbereiding van essentieel belang. Wilt u meer informatie over contracten in Oman. Neem dan contact op, voor een persoonlijk advies.

BEDRIJF STARTEN in Oman

Het vestigen van een bedrijf in Oman heeft een aantal voordelen: toegang tot een wereldmarkt, uitstekende infrastructuur, stabiel investeringsklimaat, beschikbaarheid van goed opgeleid en (vaak) tweetalig personeel en (nog) 0% inkomstenbelasting. De Omani overheid is echter van plan om vanaf midden 2023 een inkomstenbelasting van 5%-9% in te voeren.

Er wordt meestal een LLC (Limited Liability Company) opgericht als vestigingsvorm om zaken te doen in Oman. Voor de oprichting is samenwerking met een Omani zakenpartner noodzakelijk. Het minimale startkapitaal bedraagt OMR 150.000. De aandelen kunt u tot 70% in eigen hand houden, afhankelijk van wat u hierover afspreekt met uw lokale zakenpartner. Bij vestiging van uw bedrijf in een van de Free zones in Oman is 100% buitenlands eigendom toegestaan.

Let wel: er zijn in Oman een aantal sectoren waar buitenlanders geen bedrijf mogen starten. Wilt u weten welke dit zijn? Klik dan hier of neem contact op met ons.

Bij de inhuur van personeel dient u rekening te houden met het ‘ “omanisatie” beleid van de Omani overheid. Dit zijn kortweg richtlijnen voor het aantal Omani dat een bedrijf in een bepaalde sector moet inhuren.

Het oprichten van een bedrijf in Oman is niet eenvoudig. Een specialist die u hierin begeleidt is van essentieel belang. Om u alvast wat vertrouwd te maken met het proces hebben we een stappenplan ontwikkeld. Neem contact met ons op, voor een persoonlijk advies.

JURIDISCH ADVIES in Oman

Internationale geschillen kunnen op verschillende manieren worden beslecht, via een juridisch proces, via arbitrage of via mediation. Alle vormen hebben elk hun voor- en nadelen.

Gerechtelijke procedures in Oman verlopen gemiddeld trager dan in Nederland en zijn aanzienlijk duurder. U dient er rekening mee te houden dat wanneer u in Oman een rechtszaak wint u uitsluitend de gerechtskosten en de kosten voor technische experts kunt terugvorderen. De kosten van uw advocaat vallen hier niet onder!

Heeft u in uw contract de rechtskeuze of bevoegd rechter niet geregeld, dan zult u in beginsel in Oman een gerechtelijke procedure moeten starten.

Indien u na (vaak) lang onderhandelen het Nederlands recht als rechtskeuze en Nederlandse rechter als bevoegde rechter heeft vastgelegd dient u te beseffen dat in Oman de tenuitvoerlegging van Nederlandse vonnissen niet eenvoudig is.

Als u zaken gaat doen in Oman is het dan ook van essentieel belang dat u zich juridisch goed voorbereidt. Wij helpen u graag hier. Neem contact op met ons, voor een persoonlijk exportadvies.

ONLINE MARKETING EN E-COMMERCE

Verover de markt in Oman!

Met een bevolking van meer dan 5 miljoen, waarvan 77% internet gebruikt, is Oman een opkomende consumentenmarkt met een groeiende e-commerce sector.

De meest bezochte websites zijn in het Engels. Dit zijn de ons bekend website zoals google. YouTube, Facebook, Amazon en Live.com. Opmerkelijk hierbij is dat er meer gezocht wordt op Google.com dan de eigen specifieke landenversie.

Een aantal populaire websites specifiek voor Oman en het Midden Oosten zijn o.a. Ankmuscatonline.com, Olx.com.om, Atheer.om, Oensooq.om, luhypermarket.om en Mol.gov.om. Ook hier zie je weer de trend dat zelfs op regio-specifieke sites in Oman, .Com- en .NET-sites over het algemeen de voorkeur hebben boven .OM of .عمان (=Oman) domeinen met uitzondering van overheidssites zoals Mol.gov.om.

De basis echter voor elke online marketingstrategie is inzicht in de specifieke cultuur van Oman en het consumentenprofiel. Heeft u vragen over online marketing en e-commerce in Oman? Neem dan contact op met ons.

Hoe kunnen wij u helpen in Oman

Onze diensten

We hebben voor u een aantal export PAKKETTEN samengesteld met een vaste prijs zodat u weet waar u aan toe bent. Hiervoor zijn ook diverse export subsidies beschikbaar!

EXPORT ERVARINGEN van onze relaties in Oman

Centraal Staal BV uit Groningen is een bedrijf gespecialiseerd in het buigen en vervormen van stalen constructies. In 2015 kreeg dit bedrijf de opdracht om in Muscat, Oman de aluminium overkapping van de nieuw te bouwen vismarkt in Mutrah te ontwerpen en te bouwen. Door2theWorld heeft dit project als contractmanager begeleidt.

Meer handige tips over exporteren vindt u in ons gratis e-book “Meer succes in export’.

EXPORT ERVARINGEN uit de PRAKTIJK

IIn 1993 heeft Ellie van der Aa Arabian Tours opgericht, een up-market reisorganisatie die luxe rondreizen in het Midden Oosten (verblijf in vijfsterren hotels en eersteklasvervoer) combineerde met avontuur en cultuur.

Oman was nog relatief onbekend, een goede informatievoorziening was daarom van essentieel belang. Ellie kon als geen ander haar passie voor en kennis van het gebied overbrengen op klanten. Alle groeps- en themareizen werden persoonlijk door Ellie georganiseerd en begeleidt.

Ellie heeft een aantal jaren in Oman gewoond waarbij ze het kantoor van Arabian Tours heeft opgezet. Ze gaf leiding aan ca. 20 medewerkers die dag en nacht voor de klanten van Arabian Tours klaar stonden. Ellie weet als geen ander wat het betekent om zaken te doen in Oman en het Midden Oosten.

“De voortreffelijke organisatie van de Oman Jubileum reis was in handen van Arabian Tours and Travel”

Ir. P Koppenol (Honorair Consul of Oman)
Stichting Nederland-Sultanaat van Oman