wij zijn door2theWorld

wij zijn exportadviseurs

wij zijn ondernemers

wij zijn cultuurkenners

wij zijn one-stop-shop voor export

Exporteren naar Saoedi-Arabië

Zakendoen in Saoedi-Arabië? Verdiep u dan eerst in de cultuur van het land. Deze kennis en ervaring opent deuren en zorgt ervoor dat u stappen maakt richting de juiste zakenpartner en dus een goede deal.

Door2theWorld heeft een jarenlange ervaring in dit gebied, we spreken de taal en kennen de zakencultuur. Wij helpen u graag succesvol te exporteren naar Saoedi-Arabië.

We hebben onze jarenlange kennis en ervaring met exporteren en ondernemen in Saoedi-Arabië gebundeld in een GRATIS E-BOOK Zaken doen in Saoedi-Arabië‘.

U kunt dit e-book HIER downloaden

ZAKEN DOEN in Saoedi-Arabië

Als u zaken gaat doen met Saoedi-Arabië zult u veelal te maken krijgen met werknemers van verschillende nationaliteiten. De belangrijkste groepen ‘expats’ zijn afkomstig India, Pakistan, het Midden-Oosten (Libanon, Jordanië en Syrië), de VS en Europa (vooral uit Engeland).

Bereid u voor op vragen tot kortingen op alle niveaus in het bedrijf waarmee u zaken doet. Vermijd een definitieve aanbieding te maken tijdens de onderhandelingen voordat u de Saoedische eigenaar van het bedrijf heeft ontmoet. Het zal vaak de Saoedische eigenaar zijn die de eindbeslissing neemt, in overleg met het expat-personeel.

Saoedi’s doen zaken op basis van persoonlijke verhoudingen. Dat kost tijd! Dit betekent: plan niet op zijn Nederlands drie afspraken op één dag. Dat lukt niet als u een goede relatie wenst.

Meer weten over de do’s-and-don’ts van het zakendoen in Saoedi-Arabië voor meer tips over de de Arabische cultuur en de omgangsvormen. Download dan ons GRATIS e-book ‘Zaken doen in Saoedi-Arabië.

EXPORT KANSEN in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië streeft naar een meer gediversifieerde economie. Daartoe is ‘Vision 2030 opgezet.

De Saoedische overheid investeert flink in infrastructuur, toerisme en entertainment, gezondheid en onderwijs, duurzame energie en waterbesparende land- en tuinbouw.

Een van de Saoedische megaprojecten is de futuristische mega stad NEOM (letterlijk “nieuwe toekomst”). Een stad aan de rand van de rode zee, bijna net zo groot als België, met “glow in the dark-zand”, een kunstmatige maan en robot-dino’s. In 2021 is men hier begonnen met de bouw van ‘The Line een stedelijke strip van 170 kilometer gebaseerd op het principe “zero cars, zero streets, zero emissions”.

Andere Saoedische mega- projecten zijn ‘entertainmentstad’ al-Qiddiya of de luxueuze en duurzame toeristische resorts Red Sea Islands en ‘Amaala’.

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. Wij helpen u graag bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners.

Exportadvies op maat voor MKB

Door2theWorld is een one-stop-shop exportadviesbureau met meer dan 30 jaar exportervaring in diverse regio’s. Het is onze missie om bedrijven succesvoller internationaal te laten ondernemen door onze jarenlange exportkennis en ervaring te delen.

CONTRACTEN in Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië zijn commerciële partijen in principe vrij zijn om in een contract hun onderlinge rechten en verplichtingen af te spreken. Deze contractvrijheid wordt enkel beperkt door de verbodsbepalingen van de Koran en een aantal gevestigde principes van de sharia.

De voornaamste verboden van de sharia hebben betrekking op rente (riba), onzekerheid (gharar) en gokken (maysir). Bij islamitische transacties is het toegestaan om winst te maken en er geld mee te verdienen. Maar het mag niet zo zijn dat de ene partij er profijt van heeft ten koste van de andere partij.

Daarnaast is het verboden om verbintenissen aan te gaan die betrekking hebben op iets onethisch of ongeoorloofd (haram). Deze omvatten alles wat betrekking heeft op gokken, alcoholische producten, varkensvlees, tabaksproducten, wapens en pornografie.

Meer weten? Download dan het GRATIS e-book ‘Zaken doen in Saoedi-Arabië.

BEDRIJF STARTEN in Saoedi-Arabië

De Saoedische regering is al jaren bezig geweest met het verbeteren van het investeringsklimaat om meer buitenlandse investeerders aan te trekken. Dit heeft geresulteerd in een gunstige en stabiele economie (een inflatie die onder controle is en een relatief stabiele wisselkoers), een grote lokale markt met een sterke koopkracht (en een hoge levensstandaard), , een efficiënt systeem van banken, lage energiekosten en een goede infrastructuur.

De meest voorkomende vestigingsvorm is een Limited Liability Company (LLC) oftewel ‘l-sharika dhat mas’uliyya al mahdudah’ (te vergelijken met een Nederlandse BV.) Een Saudische partner is niet vereist en er zijn geen wettelijke beperkingen op het percentage buitenlands eigendom.

In het algemeen zijn aandeelhouders van een LLC niet aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Echter, hiervan kan onder bepaalde omstandigheden van afgeweken worden.

Lees ons e-boek Zaken doen in Saoedi-Arabië voor meer informatie over het vestigen van een eigen bedrijf in Saoedi-Arabië.

JURIDISCH ADVIES in Saoedi-Arabië

Het Islamitische recht staat bekend als “sharia”. Dit is echter geen recht zoals wij dat in Nederland kennen. Op de eerste plaats is de sharia omvattender dan het Nederlands recht: het is een leidraad voor het leven van een moslim, in het openbaar en privé. Dus bijvoorbeeld de voorschriften over het gebed en vasten, het verbod op bepaalde spijzen en dranken, de bedevaart naar Mekka, maar ook verdrags-, familie- en erfrecht en een beetje strafrecht.

Een ander verschil met Nederlands recht is dat de sharia niet is gecodificeerd. Er zijn geen wetboeken die bedoeld zijn om conflicten te voorkomen of, in het uiterste geval, te beslechten (zoals bijvoorbeeld het Burgerlijk Wetboek). De sharia zegt in principe niets, maar moet telkens weer gevonden worden in de islamitische rechtsbronnen rechtsbronnen waaronder de koran.

Nieuwgierig naar de invloed van de sharia op zaken doen in Saoedi-Arabië? Download dan het GRATIS e-book ‘Zaken doen in Saoedi-Arabië.

ONLINE MARKETING EN E-COMMERCE

Verover de Saoedische markt!

Saudi-Arabië biedt veel mogelijkheden op het gebied van e-commerce. Er wordt hiervoor veel gebruik gemaakt van sociale media.

Het aantal Saoedische gebruikers van online toepassingen en programma’s is de afgelopen jaren verdubbeld van 8,5 miljoen naar 25 miljoen gebruikers, wat neerkomt op 72,5% van de totale bevolking. De meest populaire media zijn Facebook en Twitter, gevolgd door Whatsapp, Snapchat, YouTube en Linkedin.

Volgens onderzoek is 44% van de Saoedi’s ervan overtuigd dat sociale media de meest nuttige manier zijn om informatie over merken of producten te ontdekken. Op de tweede plaats komt het zoeken naar producten door te surfen op het internet. Saoedi’s worden meer aangetrokken door advertenties op Facebook dan door publicaties op het internet.

U kunt een marketingstrategie die succesvol is in Nederland niet zomaar toepassen in Saoedi-Arabië. Er zijn duidelijke verschillen in cultuur en consumentenprofiel. Heeft u vragen over online marketing en e-commerce in Saoedi-Arabië? Neem dan contact met ons op.

Hoe kunnen wij u helpen in Saoedi-Arabië

Onze diensten

We hebben voor u een aantal export PAKKETTEN samengesteld met een vaste prijs zodat u weet waar u aan toe bent. Hiervoor zijn ook diverse export subsidies beschikbaar!

EXPORT ERVARINGEN uit de PRAKTIJK

Wij kregen vanuit Saoedi-Arabië een aanvraag voor het leveren en installeren van gevelbekleding. Door2theWorld heeft het Saudische avontuur begeleid tot en met de succesvolle oplevering in 2020.

Jurren Zomers, Metadecor, Kampen