wij zijn door2theWorld

wij zijn exportadviseurs

wij zijn ondernemers

wij zijn cultuurkenners

wij zijn one-stop-shop voor export

Exporteren naar Frankrijk

Na Duitsland en België is Frankrijk de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse exporteurs. Het land telt 67 mln inwoners, van wie bijna 7 mln moslims. Zakendoen en ondernemen gaan in het noorden van Frankrijk anders dan in het zuiden. U gaat het best per regio te werk, waarbij het voor Nederlandse ondernemers handig is om in het noorden te beginnen.

Exporteren naar Frankrijk wordt door veel Nederlandse ondernemers als een uitdaging ervaring. Niet alleen is de Franse taal een struikelblok, ook de verschillen in cultuur zorgen nogal eens voor miscommunicatie en misverstanden in het zakendoen met Fransen.

Om met succes zaken te kunnen doen is kennis van Franse taal en cultuur een absolute must. Onderhandelen in Frankrijk kost tijd en een Fransman is niet geneigd direct ter zake te komen. Enig doorzettingsvermogen is dan ook noodzakelijk om het Franse vertrouwen te winnen.

ZAKEN DOEN in Frankrijk

Succesvol exporteren naar Frankrijk begint met een goede voorbereiding en een gedegen export- en marketingstrategie. Daarnaast is goede kennis van de Franse taal en cultuur een voorwaarde voor zaken doen in Frankrijk.

Cultuur en taal zijn onlosmakelijk me elkaar verbonden. Dit geldt niet alleen voor de Franse taal en cultuur maar ook voor andere culturen. Het is niet mogelijk om een andere cultuur goed te begrijpen zonder dat u de taal spreekt.

Ook al kunt u zich goed redden in het Frans dan nog is het aan te raden om tijdens onderhandelingen over te schaken op het Engels. Zo staat u op gelijke voet met uw Franse onderhandelingspartner (of zelfs een streepje voor).

De Nederlandse directheid werkt in Frankrijk niet. De Fransen blijven meestal erg beleefd en gebruiken ‘vous’ op zakelijk vlak. De Fransen gebruiken ‘tu’ vaak alleen bij persoonlijke (hechte) relaties.

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

EXPORT KANSEN in Frankrijk

in 2024 vinden in Frankrijk de Olympische Spelen plaats. Om deze Spelen te realiseren wordt er gezocht naar duurzame en circulaire oplossingen. Samen met diverse omvangrijke infrastructuurprojecten, biedt dit kansen voor Nederlandse innovatieve bedrijven in de bouw. Belangrijke beurzen voor de bouw zijn batimat en artibat

Daarnaast is Frankrijk onder president Macron aan het ‘herindustrialiseren’ en haalt allerlei productieketens terug naar eigen land. Die nieuwe industrieën, waaronder duurzame luchtvaart en elektrische auto’s, bieden kansen voor Nederlandse bedrijven.

Frankrijk timmert ook hard aan de weg als het gaat over duurzaamheid, bijvoorbeeld met de opwekking door wind op zee, biogas en toepassingen van waterstof. Artificial intelligence is nog zo’n voorbeeld.

Er wordt ook vol ingezet op de ontwikkeling van ‘smart cities’, met Parijs en Lyon voorop. Dit biedt kansen voor Nederlandse toeleveranciers van slimme technologieën in de sectoren smart mobility, digitale diensten, energie en innovatieklimaat.

Waar liggen de meeste kansen voor u? Wij helpen u de markt verkennen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in Frankrijk. Neem contact op, voor een persoonlijk advies.

Exportadvies op maat voor MKB

Door2theWorld is een one-stop-shop exportadviesbureau met meer dan 30 jaar exportervaring in diverse regio’s. Het is onze missie om bedrijven succesvoller internationaal te laten ondernemen door onze jarenlange exportkennis en ervaring te delen.

CONTRACTEN in Frankrijk

U kunt op verschillende manieren uw producten op de Franse markt verkopen: rechtstreeks, via een distributeur of via een tussenpersoon zoals een handelsagent of een VRP (Voyageur, Représentant et Placier).

De rechtstreekse benadering lijkt de meest voor de hand liggende, maar is niet altijd de makkelijkste of de efficiëntste manier. Frankrijk is en blijft een moeilijke markt.

De markt kan ook bewerkt worden via een Franse distributeur die de totale verantwoordelijkheid inzake de distributie van uw producten op zich neemt. L’importateur, le distributeur of le grossiste koopt en verkoopt in zijn eigen naam, voor eigen rekening en risico.

De handelsagent (agent commercial) is een onafhankelijke tussenpersoon die in uw naam, voor uw rekening en risico de lokale markt bewerkt. Hij werkt gewoonlijk op basis van commissie. De VRP verkoopt ook in naam van of voor rekening van één of meer opdrachtgevers. Echter juridisch gezien heeft de VRP een arbeidscontract met zijn werkgever en is het arbeidsrecht van toepassing.

Meer weten over Franse agentuurwetgeving en -contracten? Neem contact met ons op!

BEDRIJF STARTEN in Frankrijk

De meest gangbare rechtsvorm om in Frankrijk een bedrijf op te richten is de SARL (société à responsabilité limitée) te vergelijken met de Nederlandse BV. Een SARL kan worden opgericht door 2 of meer aandeelhouders. Het wettelijk verplichte minimum aandelenkapitaal bedraagt € 1. U dient zich hierbij wel te realiseren dat de hoogte van de kapitaalinbreng wordt vermeld op alle officiële documenten van het bedrijf. Om vertrouwen op te wekken bij leveranciers en overige relaties is het daarom aan te raden te starten met voldoende kapitaal.

Ondernemers die in Frankrijk beginnen kunnen er ook voor kiezen om een Bureau de Liaison of Succursale op te richten. Voor beide vormen geldt dat het buitenlandse moederbedrijf volledig aansprakelijk is.

Een ‘Bureau de Liaison’ kan gebruikt worden voor het onderhouden van zakelijke contacten, promotiedoeleinden, deelname aan beurzen e.d. Er mogen echter geen commerciële activiteiten plaats vinden. Een ‘Succursale’ daarentegen kan wel commerciële activiteiten uit voeren.

Het oprichten van een bedrijf in Frankrijk gaat niet vanzelf. De Franse politiek is goed in het verzinnen van nieuwe regels voor ondernemers zonder dat de oude regels vervallen. Daarom helpen en ontlasten wij u graag hiermee. Neem contact met ons op, voor een persoonlijk advies

JURIDISCH ADVIES in Frankrijk

De Franse markt voor overheidsaanbestedingen biedt Nederlandse bedrijven heel wat kansen. Vaak wordt de Franse markt als zeer protectionistisch gezien, maar onder meer door de Europese regelgeving is deze steeds opener geworden. De openbare aanbestedingen omvatten alle economische sectoren en zijn afkomstig van de staat, gedecentraliseerde overheden en nutsbedrijven.

In Frankrijk bedraagt deze markt zo’n 70 miljard euro per jaar. Dat zijn heel wat opdrachten. Zonde om zomaar voorbij te laten gaan! Nederlandse ondernemers zijn goed in hun werk, maar zijn vaak huiverig voor de aanbestedingsprocedures. Laat u daarom bijstaan door een deskundige op het gebied van internationaal tendermanagement.

De aanbestedingen voor de Olympische Spelen in 2024 zijn in volle gang. Wilt u meedoen? Ga dan voor meer informatie naar de algemene site voor aanbestedingen in Parijs naar de site van de Olympische Spelen.  Een overzicht van zowel Franse als Europese openbare aanbestedingen vindt u op BOAMP (Bulletin Officiel des annonces de marchés public).

Wilt u ook Franse aanbestedingen winnen? Wij helpen u graag hierbij. Neem contact op voor meer informatie

ONLINE MARKETING EN E-COMMERCE

Verover de markt in Frankrijk

E-commerce en online marketing is een zeer snel groeiende sector in Frankrijk. In 2021 hebben de Fransen in totaal meer dan 100 miljard uitgegeven aan bestellingen via internet. 40% van de Franse kopers bestellen internationaal (op Europese sites) en daarmee staat Frankrijk binnen Europa op de eerste plaats voor wat betreft e-commerce.

De grootste speler op de Franse e-commercemarkt is amazon.fr. met een omzet van 5 miljard euro in 2021, cdiscount.com (2,2 miljard euro omzet) en veepee.fr (2,1 miljard euro omzet) volgen. Op de vierde plaats staat Auchan, gevolgd door Fnac.

De producten en diensten die het meest online verkocht worden in Frankrijk: zijn Toerisme/reizen (19.8 miljard euro), FMCG (7,1 miljard euro), cultuurproducten (4,1 miljard euro), kleding: (3,9 miljard euro) en hightech-huishoudapparaten: (3,2 miljard euro).

Steeds meer Fransen doen hun aankopen via hun smartphone of tablet (M-commerce). In 2020 waren dat 13.8 miljoen Fransen , in 2021 deden dat al ongeveer 17 miljoen Fransen.

Met specialistische online marketingtechnieken vergroot u uw online zichtbaarheid. Zo weet uw Franse klant u beter te vinden. Wij helpen u hier graag bij met zoekmachineoptimalisatie (SEO), online campagnes (SEA), website optimalisatie (CRO) en natuurlijk Franse vertalingen. Neem contact op voor meer informatie.

Hoe kunnen wij u helpen in Frankrijk

Onze diensten

We hebben voor u een aantal export PAKKETTEN samengesteld met een vaste prijs zodat u weet waar u aan toe bent. Hiervoor zijn ook diverse export subsidies beschikbaar!

EXPORT ERVARINGEN uit de PRAKTIJK

Frans bouwgeshil!

Onze klant was een Nederlandse bouwer, gespecialiseerd in renovaties. Hij had een opdracht ontvangen van een Frans bedrijf voor het renoveren van een kantoorpand in hartje Parijs. De klus zou ongeveer 2 weken duren.

De renovatiewerkzaamheden verliepen echter niet zoals men in Nederland gewend was. De coördinatie gebeurde met de ‘Franse slag’. Dit had tot gevolg dat het kantoor later werd opgeleverd dan gepland. Betaling was nog niet ontvangen. De Franse opdrachtgever claimde aanzienlijk omzetverlies te hebben geleden door de late oplevering en wilde de schade verrekenen met de vordering van de Nederlandse bouwer. Het bedrag was groot genoeg om er voor te procederen.

Zelfs in Parijs, want er was geen contract met een rechts- en forumkeuze. Er werd een Franse advocaat ingeschakeld waarbij Door2theWorld fungeerde als contactpersoon. De communicatie en het procederen verliep in het Frans.

De zaak verliep voor onze klant voorspoedig. Onze klant kon al snel via getuigen aantonen dat hij de opdracht keurig had uitgevoerd zoals afgesproken en dat vertraging van heropening van het kantoor hem niet verweten kon worden.

Meer handige tips over exporteren vindt u in ons gratis e-book Meer succes in export‘.