wij zijn door2theWorld

wij zijn exportadviseurs

wij zijn ondernemers

wij zijn cultuurkenners

wij zijn one-stop-shop voor export

Exporteren naar Bahrein

Bahrein, officieel het Koninkrijk Bahrein (Mamlakat al-Bahrayn), bestaat uit een groep van 33 eilanden in de Perzische Golf, onderling verbonden door een netwerk van bruggen. Het oliestaatje is de natuurlijke toegangspoort tot de Golf, met bijzonder makkelijke toegang tot Saoedi-Arabië, de grootste markt en economie van de regio.

Het is een relatief goede plek om zaken te doen. Bahrein scoort hoog in het Doing Business-rapport van de Wereldbank wat betreft het gemak van zaken doen.

ZAKEN DOEN in Bahrein

Hoewel Arabisch de officiële taal van het land is, is Engels de voertaal bij het zakendoen. Het Engels is zelfs belangrijker dan het Arabisch als u bedenkt dat het technisch en commercieel personeel voornamelijk van Aziatische afkomst is (India, Filippijnen) en niet-Arabisch sprekend. Daarom zijn visitekaartjes, brochures, een website …etc. in het Engels essentieel voor deze markt.

Als een Bahreini ja zegt, bedoelt hij: ja, misschien of nee. Bahreini’s zullen te allen tijde willen voorkomen dat ze de ander krenken. En praten daarom vaak om moeilijke zaken heen, brengen het slechte nieuws in etappes en proberen het woord ‘nee’ te vermijden. Zegt uw gesprekspartner ‘ja’ op een aanbod, dan betekent dat vaak niet meer dan dat ze ‘een mogelijkheid’ zien.

Wanneer u een persoonlijk gesprek begint, vraag dan naar de familie van uw zakenpartner en niet specifiek naar zijn vrouw of dochter, dit wordt door hen als onaangenaam ervaren. Sport is een goed gespreksonderwerp. De Formule 1, paardenraces en valkenjacht zijn er zeer populair.

Wilt u meer weten over de Arabische cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Bahrein? Neem contact op met ons, voor een persoonlijk advies.

EXPORT KANSEN in Bahrein

Kansrijke sectoren in Bahrein zijn o.a financiële dienstverlening, toerisme, infrastructuur, productie en logistiek.

Sinds de jaren ’70 is Bahrein een toonaangevend financieel centrum. Die expertise heeft de kleine Golfstaat ertoe aangezet om ook een uitgebreide fintech-strategie uit te werken en te implementeren. Voor start-ups en scale-ups werden speciale programma’s in het leven geroepen. Tegelijkertijd werd Bahrain Fintech Bay de grootste fintech-incubator in de regio, opgericht.

Dit jaar (2022) heeft Bahrein voor $1.89bln aan infrastructuurprojecten aanbesteed: waaronder uitbreiding van het metronetwerk in Manama, een tweede weg- en spoorverbinding met Saoedi Arabië, renovatieprojecten van diverse Bahreini musea en uitbreiding van Rashid Equestrian and Horse Racing Club in Sakhir.

De productie-industrie bevindt zich in het ‘Bahrain International Investment Park (BIIP)’, een aangewezen industriegebied voor buitenlandse bedrijven in productie-aen industriële activiteiten. Bedrijven profiteren van verschillende incentives, waaronder 100% buitenlands eigendom, 0% vennootschapsbelasting (inclusief 10 jaar garantie) en vrijstellingen van invoerrechten.

Heeft u vragen over het zakendoen in Bahrein? Of bent u op zoek naar zakenpartners in een andere sector? Neem dan contact op met ons, voor een persoonlijk export advies.

Exportadvies op maat voor MKB

Door2theWorld is een one-stop-shop exportadviesbureau met meer dan 30 jaar exportervaring in diverse regio’s. Het is onze missie om bedrijven succesvoller internationaal te laten ondernemen door onze jarenlange exportkennis en ervaring te delen.

CONTRACTEN in Bahrein

Als u uw producten wilt verkopen in Bahrein dan is een lokale agent verplicht. . Deze dient zich als agent geregistreerd te zijn. Let wel deze registratie brengt ook met zich mee dat de agent wettelijk extra beschermd wordt en recht heeft op compensatie bij het beëindigen van de overeenkomst.

Vergeet in uw overeenkomst met een lokale agent niet op te nemen wat u van hem verwacht qua jaarlijkse omzet en of er sprake is van een proefperiode. Opzeggingsclausules mogen niet ontbreken, maar het is nog maar de vraag of deze rechtsgeldig mocht het tot een rechtszaak komen.

Het simpelweg altijd willen bedingen dat Nederlands recht van toepassing zou moeten zijn op een internationaal contract met een wederpartij in Bahrein, lijkt op het eerste gezicht misschien juridisch veilig, maar kan in de praktijk soms juist tot onvoorziene problemen aanleiding geven (en geen handige keuze zijn). Laat u daarom goed adviseren over toepasselijkheid van Nederlands recht of Bahreini recht (of wellicht het recht van een derde land).

Een goede juridische voorbereiding en begrip van de lokale manier van werken zijn essentieel voor uw succes. Meer informatie over exporteren naar Bahrein? Neem dan contact op, voor een persoonlijk advies.

BEDRIJF STARTEN in Bahrein

De eenvoudigste manier van zakendoen in Bahrein is middels een zogenaamde ‘With Limited Liability (WLL), te vergelijken met een Nederlandse BV. De WLL heeft 1 tot 50 aandeelhouders, waarbij de aansprakelijkheid van de aandeelhouders is beperkt tot hun inbreng. In beginsel is er geen minimum aandelenkapitaal vereist. Er dient voldoende kapitaal ingebracht te worden om aan de bedrijfsdoelstellingen te kunnen voldoen. in beginsel is er geen startkapitaal vereist.

Voor de meeste servicegerichte bedrijven is 100% buitenlands eigendom toegestaan. Er zijn echter ook een aantal bedrijfsactiviteiten waarbij samenwerking met een lokale of GCC partner vereist is en die 51% van de aandelen in eigendom heeft.

Bahrein heeft ook een aantal vrijhandelszones (FTZ) waaronder Bahrein Internationaal Investeringspark, Bahrein Logistieke Zone, Internationale luchthaven van Bahrein en Sjeik Khalifa bin Salman Port.

De FTZ ‘Bahrain International Investment Park (BIIP)’ is een aangewezen industriegebied voor buitenlandse bedrijven in productie- en industriële activiteiten. Bedrijven profiteren van verschillende incentives, waaronder 100% buitenlands eigendom, 0% vennootschapsbelasting (inclusief 10 jaar garantie) en vrijstellingen van invoerrechten.

Meer weten over exporteren, zakendoen en ondernemen in Bahrein? Neem dan contact op met ons, voor een persoonlijk advies.

JURIDISCH ADVIES in Bahrein

In de grondwet van 2002 is vastgelegd dat de sharia de basis vormt voor de wetgeving. De sharia is omvattender dan het Nederlands recht: het is een leidraad voor het leven van een moslim. Alle betrekkingen tussen mens en God én tussen de mensen onderling zijn hierin geregeld. Dus bijvoorbeeld de voorschriften over het gebed en vasten, het verbod op bepaalde spijzen en dranken, maar ook verdrags-, familie- en erfrecht en een beetje strafrecht.

Een ander verschil met Nederlands recht is dat de sharia niet is gecodificeerd. Er zijn geen wetboeken die bedoeld zijn om conflicten te voorkomen of, in het uiterste geval, te beslechten. De sharia zegt in principe niets, maar moet telkens weer gevonden worden in de rechtsbronnen waaronder de koran, de hadith, qiyad (analogie) en ijma (consensus).

In Bahrein is de sharia is niet van toepassing op algemene of commerciële zaken (waaronder contracten). De hiervoor toegepaste wet- en regelgeving is afgeleid van het Engels Common Law systeem, Frans of Egyptisch civiel recht.

Als u zaken gaat doen in Bahrein is het dan ook van essentieel belang dat u zich juridisch goed voorbereidt. Neem contact op met ons, voor een persoonlijk exportadvies.

ONLINE MARKETING EN E-COMMERCE

Verover de markt in Bahrein!

Net als de andere landen in de Arabische Golf heeft Bahrein een hoge internetpenetratiegraad. Zo’n 99% van de bevolking is aangesloten op het internet.

In 2021 bedroeg het aantal actieve sociale mediagebruikers 1,3 miljoen. Dit komt neer op 87 % van de totale bevolking. Bovenaan de lijst van meest gebruikte platformen staat Facebook gevolgd door Instagram, Twitter en Snapchat. LinkedIn is minder populair en loopt achter op andere sociale media apps.

E-commerce is de afgelopen jaren snel gegroeid in Bahrein. In 2019 werd voor 139 miljoen BHD aan online verkoop genoteerd. Maar e-commerce staat nog voor een aantal uitdagingen die de groei belemmeren. Zo is de consument nog niet helemaal overtuigd van het online winkelen. Veel online shoppers zijn terughoudend om online persoonlijke informatie weg te geven. De meest courante betaalmethode in het land blijft nog altijd contante betaling bij levering van de aankoop.

De basis echter voor elke online marketingstrategie is inzicht in de specifieke cultuur van Bahrein en het consumentenprofiel. Heeft u vragen over online marketing en e-commerce in Bahrein? Neem dan contact op met ons.

Hoe kunnen wij u helpen in Bahrein

Onze diensten

We hebben voor u een aantal export PAKKETTEN samengesteld met een vaste prijs zodat u weet waar u aan toe bent. Hiervoor zijn ook diverse export subsidies beschikbaar!

EXPORT ERVARINGEN uit de PRAKTIJK

Het is alweer enkele jaren geleden dat we benaderd werden door een grote Nederlandse leverancier van kunstgras met de vraag of we hem konden helpen in het Midden Oosten.

In Qatar en Dubai hadden we de markt al verkend middels marktonderzoek, de juiste lokale partners geselecteerd en als sparring partner gefungeerd voor alle praktische exportzaken. De zaken gingen zo goed dat men besloot om een productielocatie te vestigen in Bahrein waaruit Saoedi-Arabië, de overige GCC staten en ook Iran bediend konden worden.

Nadat we de mogelijkheden op een rijtje hadden gezet kwamen we er al snel uit dat vestiging in de Free Zone ‘Bahrain International Investment Park (BIIP)’, de meeste voordelen bood (100% buitenlands eigendom, 0% vennootschaps-belasting (inclusief 10 jaar garantie) en vrijstellingen van invoerrechten). Vervolgens hebben we een plan van aanpak opgesteld met de te nemen stappen en de vereiste documenten zodat onze klant vanaf het begin wist waar hij aan toe was. We werkten samen met een lokale partner die goede contacten had met de diverse overheidsinstellingen waardoor het proces efficiënt en effectief verliep.

Meer handige tips over exporteren vindt u in ons gratis e-book “Meer succes in export’. Meer weten over het starten van een bedrijf in Bahrein, arbitrage procedures of andere exportzaken? Neem contact op met ons, voor een op maat gemaakt advies.