Dubai Fata morgana?

mei 7, 2022

‘Het goudscheppen is voorbij in Dubai’

Velen denken dat Dubai teert op olie-inkomsten. Feitelijk moet ze het al decennialang hebben van andere (groei)sectoren, zoals vastgoed, toerisme en financiële dienstverlening. Maar ook deze sectoren komen onder druk te staan, met name de vastgoedsector kreeg al behoorlijke klappen te verduren door overaanbod, leegstand en daardoor dalende huizenprijzen. De corona crisis kwam daar nog bovenop.

Dubai vertelt het verhaal voor de hele Golf. Saudi-Arabië, Bahrein, Oman, Koeweit, Qatar en de overige emiraten die met Dubai de Verenigde Arabische Emiraten vormen: ze staan stuk voor stuk voor wat weleens de grootste uitdaging in hun geschiedenis zou kunnen worden. Zonder harde maatregelen is het sprookje van de welvaart in de woestijn straks als een fata morgana. Het lijkt wel echt, maar is niets meer dan gebakken lucht.

Eén van die harde maatregelen is het invoeren van winstbelasting voor buitenlandse ondernemers. Vanaf 1 juni 2023 wordt er winstbelasting geheven gaat worden in de Verenigde Arabische Emiraten. De volgende regels zijn afgesproken:

  • Het Vpb tarief wordt 9 procent.
  • Er geldt een vrijstelling voor belastbare winsten tot AED 375.000
  • Er is een uitzonderingsregeling voor bedrijven die zijn gevestigd in vrijhandel zones van de VAE die (1) voldoen aan alle wettelijke vereisten en (2) geen zaken doen met het vasteland van de VAE.

Wilt u weten wat de fiscale gevolgen voor uw plannen in de Golfregio zijn, klik dan hier: https://door2theworld.nl/contact/