Wij zijn door2theWorld

Wij zijn exportadviseurs

Wij zijn ondernemers

Wij zijn cultuurkenners

Wij zijn one-stop-shop voor export

Exporteren naar het Midden-Oosten

Wij zijn thuis in het hele Midden-Oosten en Noord Afrika (MENA) maar in sommige landen net iets meer omdat we er gewoond en gewerkt hebben en hier over een uitgebreid netwerk beschikken.

We zijn met name gespecialiseerd in exportadvies naar de Arabische Golfstaten Dubai, Qatar, Saoedi-Arabië, Bahrein, Koeweit en Oman.

Of het nu gaat om starten met export, internationaal groeien of professionaliseren in het Midden-Oosten of in de Arabische Golfstaten, wij helpen u graag bij het bereiken van uw internationale doelen.

Neem contact op voor een op maat gemaakt exportadvies.

ZAKEN DOEN in het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten strekt zich uit van Marokko in het westen tot en met Dubai in het oosten. Het gebied bestaat uit 17 Arabische landen en een bevolking van ca. 460 miljoen mensen.

De naam Midden-Oosten wekt de indruk dat er sprake is van een gebied met dezelfde cultuur. Natuurlijk zijn er overeenkomsten; het gebied is grotendeels Islamitisch en de meeste mensen spreken Arabisch, maar er zijn grote verschillen binnen de diverse landen in dit gebied met specifieke gewoonten, gebruiken en dialecten.

Elk land in deze regio heeft daarom een apart zakelijk plan van aanpak nodig, maar toch zijn er enkele algemene spelregels die u als ondernemer in acht dient te houden.

Door het gehele Midden-Oosten worden diverse Arabische dialecten gesproken. Een paar woorden of een zin in het Arabisch breekt vaak al het ijs.

Onze adviseurs kunnen u ondersteunen met het vinden van de juiste markt en zakenpartners. Neem contact op met ons, voor persoonlijk advies.

products spark holland
Spark pump products

EXPORT KANSEN in het Midden-Oosten (GCC landen)

De Verenigde Arabische Emiraten (Dubai), Saoedi-Arabië, Oman, Bahrein, Qatar en Koeweit vormen samen de Gulf Cooperation Counsil (GCC). Dit is een economisch samenwerkingsverband waarbij o.a. de staten één gemeenschappelijk invoertarief hebben en waarbij veel wet- en regelgeving gelijkgetrokken is. Dit kan handig zijn als u naar meer dan één Golfstaat wilt exporteren.

De Golfstaten (GCC) ontwikkelen zich steeds meer naar gediversifieerde zakencentra waarbij heel sterk wordt ingezet op een ondernemersvriendelijk klimaat. Zo heeft Bahrein onlangs een nieuwe faillissementswet aangenomen. In Dubai is sinds 2021 (bijna) geen lokale partner meer nodig om een bedrijf te vestigen op het Mainland. Naar Saoedi-Arabië en Koeweit exporteren is eenvoudiger geworden middels de implementatie van een nieuw (“Saber”) computersysteem. Oman heeft de eisen voor de vestiging van een bedrijf versoepeld.

Wij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt , het benutten van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners in het Midden-Oosten en de Arabische Golfstaten.

Neem contact op met ons, voor persoonlijk advies.

Exportadvies op maat voor MKB

Door2theWorld is een one-stop-shop exportadviesbureau met meer dan 30 jaar exportervaring in diverse regio’s. Het is onze missie om bedrijven succesvoller internationaal te laten ondernemen door onze jarenlange exportkennis en ervaring te delen.

CONTRACTEN in het Midden-Oosten

De meeste contracten met lokale partners in de Arabische Golfstaten worden volledig in het Engels opgesteld. De in die contracten gebruikte Engelse termen roepen nogal eens de nodige vragen op. Een (onjuiste) vertaling of kennis van deze ‘common law’ begrippen kan leiden tot onaangename verrassingen.

Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat wanneer een geschil voor de rechter komt er een Arabische vertaling nodig is en dat uitsluitend de Arabische vertaling leidinggevend is.

Wanneer u rechtstreeks zaken doet met consumenten dienen alle documenten (contract, reclamemateriaal, facturen, handleiding ed.) in het Arabisch te zijn opgesteld.

Het is belangrijk dat de tekst van de overeenkomst voldoende duidelijk maakt wat partijen nu precies van elkaar willen. Stel daarom vooraf een checklist op!

Contracten verschillen per Golfstaat. Voor specifieke vragen per land kunt u met ons contact opnemen of ga naar de betreffende landenpagina.

DUBAI, QATAR, BAHREIN, KOEWEIT, SAOEDI-ARABIË, OMAN

products spark holland
Spark pump products

BEDRIJF STARTEN in het Midden-Oosten

U zult uw producten in eerste instantie via een agent of distributeur in de GCC markt zetten. Heeft u echter een product dat een professioneel distributienet vereist, of is belangrijke plaatselijke ondersteuning nodig (showroom, voorraad, service, montage), dan is het zeker aan te raden een eigen vestiging te hebben. Als u deel wilt nemen aan tenders die door de lokale overheid worden uitgeschreven, is een eigen vestiging zelfs meestal vereist.

Diverse Golfstaten werken al verschillende jaren aan een verbetering van het investeringsklimaat. Zo is het in Dubai sinds kort mogelijk om op het Mainland een bedrijf te vestigen waarvan de aandelen voor 100% in buitenlandse handen zijn (voorheen was een lokale partner nodig die 51% van de aandelen bezat). Ook Oman heeft de regels voor het opzetten van eigen vestiging versoepeld.

De wetgeving voor het vestigen van een bedrijf verschilt per Golfstaat. Voor specifieke vragen per land kunt u met ons contact opnemen of ga naar de betreffende landenpagina.

DUBAI, QATAR, BAHREIN, KOEWEIT, SAOEDI-ARABIË, OMAN

JURIDISCH ADVIES Midden-Oosten

De meeste landen in het Midden-Oosten en de Arabische Golf hebben een combinatie van westerse en islamitische wetgeving (meestal voor familiezaken). Zo vindt het recht in o.a. Libanon, Syrie en Marokko zijn oorsprong in het Franse recht. Het recht in de Arabische Golfstaten daarentegen is wat gecompliceerder. Het is een gemengd systeem. De sharia (islamitisch recht) geldt hoofdzakelijk voor familie- en strafrecht. Het civiele recht is gebaseerd op het Franse of Engels recht (common law).

De sharia kent vele verboden die van invloed kunnen zijn op contracten. Zo brengt de “rule against gharar” met zich mee dat elke transactie vrij moet zijn van onzekerheden en/of speculatie. Het praktische gevolg hiervan is dat contracten met bijvoorbeeld overmatige onzekerheid of te grote risico’s in Saoedi-Arabië als ongeldig kunnen worden beschouwd.

Het aanstellen vaneen lokale agent is relatief eenvoudig. U dient zich er echter van bewust te zijn dat de wetten van sommige Arabische landen de rechten van agent of distributeur goed beschermen. Zo is het in Dubai moeilijk om geregistreerde commerciële agentschappen te beëindigen waarbij de aangestelde agent/distributeur de invoer van uw goederen kan ‘stilleggen’ tijdens tijdens elk geschil.

Voor specifieke juridische vragen per land kunt u met ons contact opnemen of of ga naar de betreffende landenpagina.

DUBAI, QATAR, BAHREIN, KOEWEIT, SAOEDI-ARABIË, OMAN

products spark holland
Spark pump products

ONLINE MARKETING EN E-COMMERCE

Verover de Arabische markt!

Het Midden-Oosten is een van de snelst groeiende e-commercemarkten in de wereld. E-commerce via Sociale Media is met name populair bij de jongere generatie, bijna 30% van de bevolking in het Midden-Oosten is tussen de 15 en 29 jaar. Er wordt veel gebruik gemaakt van internet en sociale media. De meest populaire zijn: Google, YouTube, Facebook, Yahoo, Twitter, Tik-Tok en Live.

De koplopers op het gebied van online marketing in e-commerce zijn op dit moment Egypte, Dubai en Saoedi-Arabië. Met z’n drieën goed voor zo’n 80% van de totale e-commerce markt. Echter, tijdens de COVID-epidemie, is de digitale vraag in het hele Midden Oosten enorm toegenomen waardoor online marketing en Arabische SEO (Search Engine Optimization) volop in ontwikkeling zijn.

De regio heeft een enorme e-commerce potentie. Echter online marketing vergt ook een gedegen kennis van uw Arabische doelgroep en hun cultuur. We hebben een Arab Consumer Profile voor u opgesteld, waarmee u uw voordeel kunt doen. U kunt uzelf flink wat flaters en misstappen besparen door uw online marketingstrategie hierop aan te passen.

Wij helpen u graag met uw specifieke wensen. Neem contact met ons op, voor een op maat gemaakt exportadvies.

HOE kunnen wij u helpen in het Midden Oosten?

Onze diensten

We hebben voor u een aantal export PAKKETTEN samengesteld met een vaste prijs zodat u weet waar u aan toe bent. Hiervoor zijn ook diverse export subsidies beschikbaar!

Spark pump products

Ervaringen met ondernemen in het Midden-Oosten

In 1993 heeft Ellie van der Aa Arabian Tours opgericht, een up-market reisorganisatie die luxe rondreizen in het Midden-Oosten (verblijf in vijfsterren hotels en eersteklasvervoer) combineerde met avontuur en cultuur.

Arabian Tours was de eerste reisorganisatie die het aandurfde om Libanon weer als toeristische bestemming op de kaart te zetten. Binnen vijf jaar vestigde Ellie eigen ondernemingen in Oman, Dubai en Libanon en ging diverse samenwerkingsverbanden aan in de overige Arabische landen en Iran.

Bij het zakendoen in het Midden-Oosten is kennis van Arabische taal en cultuur belangrijk. Als blijkt dat je Arabisch spreekt en de gewoonten en tradities kent, gaan er letterlijk deuren voor je open. Als vrouw heb ik dan ook nog het voordeel dat ik makkelijk toegang heb tot het zakenleven met zowel mannen als vrouwen, wat zeker in het Golfgebied erg handig is.

Natuurlijk is alleen kennis van taal en cultuur niet voldoende om succesvol te zijn in het Midden-Oosten. Ik ben in (zakelijke) valkuilen gevallen en heb de meeste fouten, die je kunt maken bij het internationaal zakendoen, ook gemaakt. Hoe het wel, en vooral hoe het niet moet, heb ik zelf ondervonden.”

Ellie van der Aa
Door2theWorld