Heeft u een vraag? U vindt het antwoord in onze uitgebreide kennisbank.

Zo ga je goed voorbereid op zakenreis naar het Midden-Oosten

Koninklijk bezoek tijdens handelsmissie in de Verenigde Arabische Emiraten

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is deze week met een groep ondernemers op handelsmissie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). 

Bron: NU.nl, 04 april 2017 13:11Laatste update: 05 april 2017 10:31

Als je als ondernemer zaken wil doen in het Midden-Oosten zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Let (vooral als vrouw) op je kleding

Volgens Ellie van der Aa van Door2theWorld, dat mkb-bedrijven adviseert op het gebied van export naar het Midden-Oosten, zijn er per land grote verschillen qua kledingvoorschriften. “In Dubai is veel geoorloofd; het is wat liberaler dan de rest van het Midden-Oosten.”

“Zorg wel dat je er als vrouw netjes uitziet. Bedek je schouders, draag geen korte rokken of broeken en zorg dat je geen decolleté hebt. Waar je ook aan moet denken, is dat je schoenzolen niet zichtbaar zijn. Dat is onrein.”

Houd rekening met de taal

Over het algemeen kun je je met de Engelse taal prima redden in Dubai, hoewel het volgens Van der Aa soms handig kan zijn als je een paar woorden Arabisch spreekt. “Het Arabisch schrift is van rechts naar links, dus als je iets wil presenteren is het handig om je logo rechts te plaatsen. Verder kun je je visitekaartje aan één kant in het Arabisch laten bedrukken.”

Handen schudden

Handen worden vaak uitgebreid geschud, met een korte handdruk kom je er volgens Van der Aa niet vanaf. “Verder zie je op straat vaak mannen hand in hand lopen; dat heeft niet dezelfde betekenis als bij ons. Ook groeten mannen elkaar soms door met hun neuzen tegen elkaar te wrijven.”

Ken je zakenpartner
De zakenwereld in Dubai is klein, dus wees goed voorbereid voor je met iemand in zee gaat”, aldus Van der Aa. “Er wordt veel gepraat, dus je imago kan snel beschadigd raken. Verder zijn er een paar grote families die zakendoen in Dubai. Het is een ongeschreven regel dat je niet in zee gaat met een concurrent als je zakendoet met een bepaalde familie.”

Wees niet te ongeduldig

“Nederlanders zijn vaak ongeduldig”, stelt Van der Aa. “Meestal zijn ze maar twee of drie dagen in Dubai en in dat tijdsbestek moet dan alles rond zijn. Dat werkt vaak niet. Emirati zijn gewiekst: ze weten precies wanneer jouw vlucht gaat en proberen je onder druk te zetten om voor die tijd een deal te sluiten. Dat kun je voorkomen door te zeggen dat je een open ticket hebt.”

“Verder verloopt een afspraak – in onze ogen – vaak chaotisch. Mensen lopen te bellen of ze lopen weg, en het kan ook zijn dat er ineens mensen opduiken met wie je niet hebt afgesproken. Wees daarop voorbereid.”

Inhoudsopgave