Onze Landen
Saudi Arabië

E-Book | Zaken doen in Saudi Arabië - Door2theworld
Gratis E-book
Exporteren naar Saudi Arabië

Download het gratis E-book

Exporteren naar Saudi Arabië

Zakelijke cultuur

Zakendoen in Saudi Arabië (en de overige GCC landen) dient een bewuste strategische keuze zijn. Bedrijven die hopen op een toevalstreffer maken weinig kans. Het leggen van persoonlijke contacten is erg belangrijk en het bouwen aan vertrouwen duurt vaak langer dan we in het Westen gewend zijn. Vertrouwen is belangrijk om succesvol zaken te doen in Saudi Arabië. Investeer dan ook tijd in het goed leren kennen van de persoon met wie u zaken wilt gaan doen. Vrienden of contacten op de juiste plaatsen zorgt ervoor dat processen gemakkelijker en sneller verlopen. Dit is wat men in het Arabisch ‘wasta’ noemt.

Heb geduld. Het kan soms maanden duren vooraleer een aanbieding uitloopt op een bestelling. Hou er rekening mee dat het tijdsbesef voor de gemiddelde Saudi verschilt van het onze. Het is niet abnormaal als u na een goed zakengesprek maanden geen verder nieuws meer ontvangt, om dan plots bericht te krijgen dat er vandaag dringend een contract moet worden getekend dat gisteren moest worden uitgevoerd.

In Saudi Arabië lopen nogal wat personen rond die zichzelf bij buitenlandse bedrijven aanbieden als zakenpartner en die u vertellen dat ze contacten hebben binnen de koninklijke familie. Als u weet dat dat huidige koninklijke familie ruim 7000 leden heeft, dan zult u begrijpen dat dit natuurlijk niet zo heel veel betekent. Vaak wordt er een contract getekend voor exclusieve vertegenwoordiging zonder concrete tegenprestatie van de andere partij. Beëindiging van het contract, bijvoorbeeld bij tegenvallende resultaten, blijkt dan toch moeilijker dan verwacht.

Saudi’s doen zaken op basis van persoonlijke verhoudingen. Dat kost tijd! Dit betekent: plan niet op zijn Nederlands drie afspraken op één dag. Dat lukt niet als u een goede relatie wenst. In eerste instantie ligt de loyaliteit van een Saudi bij zijn ‘baas’ en dan pas bij de onderneming. Iemand die op een ministerie werkzaam is, werkt voor de minister en niet voor het ministerie. Een van mijn relaties, Mr Robert, werkte als projectmanager voor een grote Nederlandse onderneming op een project in Saudi Arabië. Dat ging goed, iedereen was meer dan tevreden. Maar Mr Robert maakte promotie en de Saudische opdrachtgever kreeg te horen dat hij voortaan zaken moest doen met Mr Wim. Dat viel niet in goede aarde bij de Saudische opdrachtgever. Hij voelde zich gekrenkt: hij heeft immers een persoonlijke relatie met Mr Robert en niet met mr. Wim.

Al onze tips over exporteren en ondernemen in Saudi Arabië hebben we gebundeld in een e-book ‘Zaken doen in Saudi Arabië’. U kunt dit e-book hier gratis downloaden.

Exportkansen

Er wordt door de Saudische overheid veel geïnvesteerd in de samenleving, in het bijzonder in infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg en kennisinstellingen. In het kader van de diversificatie van de economie staan er voor 2030 grote investeringen in de bouw, infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg op de rol.

Met een beleid van diversificatie wil de Saudische overheid de sterk groeiende jonge bevolking werk en economische zekerheid voor de toekomst bieden. Daarbij wordt ook werkgelegenheid voor vrouwen nadrukkelijk gestimuleerd. Ruim 40% van de overheidsbegroting wordt daarom besteed aan gezondheidszorg en onderwijs.

De exportervaringen van onze klanten in Saudi Arabië

“Wij kregen vanuit Saudi Arabië een aanvraag voor het leveren en installeren van gevelbekleding. Door2theWorld heeft het Saudische avontuur begeleid tot en met de sucessvolle oplevering in 2020.”

Meer weten over exporteren of ondernemen in Saudi Arabië?

Mr. drs. (Ellie) van der Aa

Ellie van der Aa

Ellie van der Aa heeft in Saudi Arabië diverse tenders en bouwprojecten begeleidt en weet als geen ander waar u tegen aan loopt in Saudi Arabië. Ze heeft haar jarenlange ervaring en kennis gebundeld in een e-book ‘Zaken doen in Saudi Arabië’.

U vindt er veel achtergrondinformatie maar ook veel praktische tips. Het is úw sleutel tot succes in Saudi Arabië waarmee u deuren opent die voor anderen gesloten blijven. Het e-book kunt u hier gratis downloaden.

Of bel ons op: 06 42 68 42 14
(Bereikbaar tijdens kantooruren)