Maria op de schouders!

apr 11, 2022

Semana Santa, de heilige week voor Pasen

Tromgeroffel, klokken die luiden, de doordringende geur van wierook en een processie van die op hun schouders een groot en imposante Mariabeeld mee torsen, gevolgd door mannen met punthoeden.

Dat is Semana Santa, de allerbelangrijkste week in het jaar van Spanje. De afgelopen 2 jaar werd deze afgelast maar dit jaar gaat het weer gebeuren.

Wanneer je voor het eerst een processie ziet vallen de punthoeden (capirotes) op die de mannen dragen en die associaties op roepen met de Ku Klux Klan. Hier heeft het echter niets mee te maken. Deze muts werd in de Middeleeuwen door misdadigers gedragen op weg naar de galg waarbij ze door de bevolking met eieren werden bekogeld. De puntige hoed is een symbool gebleven van boetedoening tijdens de Semana Santa.

De Semana Santa wordt in heel Spanje gehouden maar met name de steden Málaga en Sevilla staan bekend om hun indrukwekkende processies. Ik was deze week in Malága waar rondom de kathedraal de voorbereidingen al in volle gang waren.

Een leuk weetje: Antonio Banderas, de beroemde acteur en Malagueño, is lid van de Broederschap Fusionades in Malága en loopt nog ieder jaar mee in de processie. Hij draagt dan meestal traditionele kleding en een punthoed, zodat niemand hem herkent.

Tijdens Semana Santa ligt het zakelijk leven even stil. Het is goed om hier rekening mee te houden als u zaken doet in Spanje. Meer weten? Wij informeren u graag meer over Semana Santa of andere feestdagen in Spanje.